Kinetoterapia in Afectiuni Respiratorii

Trimis la data: 2010-08-04
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 7.71 / 10
Downloads: 163
Autor: Galmas Andrei
Dimensiune: 39kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Afectiunile respiratori reprezinta a 2a mare localizare dupa afectiunile aparatului locomotor. Recuperarea este importanta pentru ameliorarea conditiei fizice, psihice si socioprofesionale. Cauzele afectiunilor respiratori care neceista recuperare merg de la boli respiratori pana la afectiuni chirurgicale toracice, afectiuni neurologice sau reumatologice.
Recuperarea este importanta in bolile profesionale si in expertiza op. de munca.Exista o stransa legatura intre structura aparatului respirator si functia sa principala care este resipiratia.

Cursuri similare:

Pentru afectiunile respiratori exista diverse metode de recuperare cum ar fi kinetoterapie, inhaloterapie, aerosoloterapie, respiratia in presiune pozitiva.

Cand vorbim de afectiuni ale aparatului respirator din pct de vedere structural ne referim la sistemul toracopulmonar. Principalul rol al aparatului respirator il consta in schimbul gazos dintre mediul extern reprezentat de aer si mediul intern reprezentat de sange. Schimbul gazos recunoaste 4 mecanisme fundamentale :
-transportul gazelor de-a lungul cailor respiratori
-amestecul gazelor in alveole
-distributia sangelui in capilarele pulmonare
-transferul gazos prin membrana alveolocapilara

Recuperarea poate actiona in principal pe 2 din aceste mecanisme si anume :
-transportul gazelor de-a lungul cailor respiratori
-amestecul gazelor in alveole
Reflexele respiratori si reglarea lor :
a.reflexul de destindere pulmonara - apare datorita excitatilor produse asupra terminatilor nervoase din alveola pulmonara prin distensia alveolei

b.reflexul de iritatie pulmonara - apare datorita receptorilor care raspund la substante toxice iritante
c.reflexul de tuse - apare in urma unei stimulari a anumitor zone din caile respiratori superioare. Tusea este un expir fortat cu glota inchisa.

Evaluarea functiei respiratori :
1.Evaluarea fara aparate
-evaluarea gradului de dispnee la efort, constand in efectuarea unui efort dozat ca intensitate si durata si studierea dispneei care apare (dispnee - greutate in respiratie)
-evaluarea prin testul conversatiei si cititului
-testul televizorului - consta in studierea pacientului in timp ce priveste la TV cand respiratia este inconstienta

-testul apneei - consta in durata de mentinere a apneei pacientul
-testul lumanari - consta in suflatul in lumanare astfel incat flacara sa nu se stinga, sa fie orizontala si sa nu palpaie
-testul formari bulelor de apa, consta in suflatul pe un tub intr-un vas cu apa astfel incat bulele formate sa aibe aceasi dimensiune si acelas ritm de evacuare
-evaluarea prin perimetrie toracica
-evaluarea prin masurarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale
-evaluarea prin examenul clinic

2.Evaluarea radiologica - consta in efectuarea de radiografii (static) si/sau radioscopie (dinamic)
3.evaluarea spirografica - necesara pentru evaluarea debitelor si a volumelor pulmonare
4.oximetria - consta in aprecierea CO2 si O2 in sange
5.Evaluarea prin testul de effort - atat pentru respiratie cat si pentru evaluarea cardica si vasculara - se face pe banda de alergare
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.