LUMINISCENTA

Trimis la data: 2014-02-24
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 8.72 / 10
Downloads: 0
Autor: ana01
Dimensiune: 52kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui curs:
Luminiscenta este procesul de radiere a luminii de catre atomi, molecule si alte particule, care apare in rezultatul transferului electronului din starea excitata in starea de baza. In dependenta de modul excitare a particulelor deosebim urmatoarele tipuri de luminiscenta:

Cursuri similare:

Absorbind un cuant de lumina molecula trece din starea de baza S0 in starea electronica excitata, de exemplu S1 (fig. 1). La temperatura camerei moleculele se afla in starea oscilatorie de baza, care in urma excitarii de asemenea se v-a modifica.

Cuantul de lumina se absoarbe de molecula intr-un interval foarte scurt (10-15 sec).Ulterior, timp de 10-12 sec electronul trece pe nivelul oscilatoriu inferior al starii excitate (fig. 1a, sageata ondulata scurta) - relaxare oscilatorie.

Molecula pierde energie sub forma de caldura in urma ciocnirii cu alte particule - conversia interna (fig. 1a, sageata ondulata lunga);
reintoarcerea moleculei pe orice nivel oscilatoriu a starii de baza, insotita de eliminarea energiei sub forma cuantului de lumina fara modificarea spinului electronului (fluorescenta);transferul moleculei din starea excitata S1 in starea metastabila T1, iar apoi in starea de baza S0, fie in urma conversiei interne cu eliminare de caldura (fig. 1b, sageata ondulata lunga), fie cu eliminarea cuantului de lumina (fosforescenta).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.