Laborator de comunicare - suport de curs

Trimis la data: 2010-10-15
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 75
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Nistor_F
Dimensiune: 159kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Termen caruia dictionarul ii ofera acea forma de acceptie ce poate fi descrisa drept una "pe intelesul tuturor", termen la care apelam zilnic, fiecare dintre noi, utilizandu-l deopotriva intra si interpersonal, termen a carui importanta o constientizam mai mult sau putin, comunicarea - cel putin la o prima vedere - nu ridica probleme de definire din perspectiva semnificatiei stiintifice. Cu toate acestea, nu au fost deloc putine incercarile de definire a termenului la care facem referire. Prezentam cateva astfel de definitii care sunt rezultatele evolutiei istorice a cercetarilor in domeniul comunicarii.

Cursuri similare:

Astfel, cercetatorii americani Frank E.X. Dance si Carl E. Larson, in urma cu aproape douazeci de ani, au adunat intr-o carte cele mai reprezentative definitii ale comunicarii, propuse de diferiti autori: 126 de formulari. Trebuie mentionat insa ca, in functie de domeniu, termenul este utilizat intr-o acceptie particulara, specializata, deseori in divergenta cu sensul incetatenit in alte domenii.
Edward O. Wilson - biolog - "Comunicarea este o actiune a unui organism sau unei celule care altereaza modelele probabile de comportament ale altui organism sau altei celule, intr-o maniera adaptativa pentru unul sau mai multi participanti".

Carl I. Hovland, Irving I. Janis si Harold H. Kelley: "Comunicarea este un proces prin care un individ (comunicatorul) transmite stimuli (de obicei, verbali) cu scopul de a schimba comportarea altor indivizi (auditoriul)."
Charles Morris: "punerea in comun, impartasirea, transmiterea unor proprietati unui numar de lucruri"; "orice mediu care serveste acestui proces de punere in comun e un mijloc de comunicare: aerul, drumul, telefonul, limbajul."

Collin Cherry: "Comunicarea este ceea ce leaga organismele intre ele."
Waren Weaver: comunicarea reprezinta "totalitatea proceselor prin care o minte poate sa o afecteze pe alta."
Louis Forsdale: "Comunicarea e procesul prin care un sistem este stabilit, mentinut si modificat prin intermediul unor semnale comune (impartasite) care actioneaza potrivit unor reguli."
Jose Aranguren: "Comunicarea este o transmitere de informatie la care se asteapta raspuns."

Dictionarul explicativ al limbii romane propune: "Comunicare, actiunea de a comunica si rezultatul ei. 1. Instiintare, stire, veste, raport, relatie, legatura. 2. Prezentare, intr-un cerc de specialisti, a unei contributii personale intr-o problema stiintifica." (DEX, 1996, 204). Intr-o Enciclopedie de Filosofie si Stiinte umane, termenului comunicare ii este atribuita acceptiunea: "transmitere de informatii, prin intermediul instrumentelor verbale si nonverbale (mimica etc)..." (Marco Drago, Andrea Boroli, s.a., 2004,171). Etimologia latina: "a face comun, a pune impreuna, a amesteca, a uni, a impartasi". Daca a trai inseamna a interactiona, atunci a trai inseamna a comunica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.