Lagare cu alunecare

Trimis la data: 2010-04-30
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 48
Nota: 4.38 / 10
Downloads: 232
Autor: Andrei Adregea
Dimensiune: 326kb
Voturi: 15
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Asamblarile elastice se realizeaza prin interpunerea pieselor numite arcuri intre doua sau mai multe componente mecanice.
Arcurile sunt organe de masini care prin forma specifica si prin limita de elasticitate inalta a materialului permit:
a)o deformatie mare sub actiunea sarcinii exterioare, care determina inmagazinarea unei mari cantitati de energie potentiala de deformatie (elastica);
b)revenirea totala sau partiala la forma initiala sub actiunea fortelor elastice, la incetarea actiunii sarcinii exterioare.

Cursuri similare:

Revenirea la forma initiala a arcului depinde de:
a)frecarile interne, la arcurile din materiale nemetalice (de exemplu, la arcurile din cauciuc,);
b)frecarile externe, care apar intre partile in contact ale arcului metalic (de exemplu, la arcurile cu foi, arcurile inelare etc.).Aspecte privind existenta frecarilor specifice arcurilor se desprind din analiza caracteristicii elastice a arcului.

13.1.2. Caracteristica elastica
Caracteristica elastica reprezinta dependenta dintre sarcina aplicata si deformatia corpului asupra caruia se aplica sarcina. Dependenta poate sa fie intre forta F si deformatia liniara f, sau intre momentul de rasucire Mt si deformatia unghiulara. Tipurile de baza de caracteristici elastice sunt (fig. 13.1): a) liniara; b) neliniara progresiva; c) neliniara regresiva.

Fie un arc elicoidal conic de compresiune cu solicitarea principala de rasucire (fig. 13.3, a). Se intuieste ca sub sarcina spirele mai elastice cu diametrul mai mare - dinspre suprafata de reazem - se aseaza pe aceasta. Ca urmare, arcul devine din ce in ce mai rigid la cresterea sarcinii si, in consecinta, a deformatiei: ca urmare, caracteristica elastica va fi neliniara progresiva (fig. 13.3, b). Aceasta caracteristica este avantajoasa vibratoriu si, implicit, sub aspectul solicitarii dinamice la utilizarea arcurilor la cuplaje in sistemele de inalta turatie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.