Laptele - compozitie si proprietati

Trimis la data: 2010-09-28
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cezar_C
Dimensiune: 293kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Laptele este un lichid de culoare alba-galbuie secretat de glanda mamara a mamiferelor. Din punct de vedere fizico-chimic, laptele reprezinta un sistem complex putand fi considerat o emulsie de grasime intr-o solutie apoasa care contine alte substante sub forma coloidala (proteinele) sau sub forma dizolvata (lactoza, saruri minerale, vitamine). Din punct de vedere al fizicii coloidale, laptele este o dispersie care este alcatuita din patru faze:
faza gazoasa care contine in principal CO2;
faza grasa sub forma de globule de grasime cu Aś = 2 - 5 A"m care contine lipide propriu-zise si substante liposolubile.

Cursuri similare:

Acestea sunt reprezentate de proteinele care alcatuiesc micela de cazeina si proteinele din zer (plasma laptelui). Cantitatea de proteine din lapte este dependenta de: specia animalului, rasa si individul considerat, stadiul de lactatie, alimentatie (furajarea) si starea fiziologica a animalului.

Cazeina. In lapte cazeina se gaseste ca fosfocazeinat de calciu. Micela de cazeina este puternic a mineralizata atat cu macro- cat si cu microelemente. Anumite macroelemente fac parte integranta din micela de cazeina (fosforul si calciul organic). Fosforul organic sub forma de fosfoserina si respectiv fosfotreonina (mai putin) intra in structura moleculei de cazeina. Acest fosfor organic legat de cazeina reprezinta ~24% din fosforul total al laptelui. In ceea ce priveste calciul organic, acesta se leaga de cazeina prin intermediul gruparilor carboxilice si reprezinta 20% din totalul de calciu din lapte.

Oligoelementele sunt fixate sau in general adsorbite pe micela de cazeina dupa cum urmeaza:fierul este asociat de micela de cazeina prin intermediul lactotransferinei. Lactotransferina (proteina rosie) este o proteina minora a laptelui si este calea de
transport a fierului din sange in lapte. Laptele de vaca contine 2 - 20 mg serumtransferina/ 100 ml (laptele uman are 200 mg/ 100 ml). Colostrul de vaca are 500 mg/ 100 ml;

zincul este legat partial slab si partial mai puternic de micela de cazeina, la precipitarea acida a cazeinei fiind eliberat si trecut in zer. Coagularea cazeinei cu chimozina nu are efect asupra legaturii Zn-proteina;cuprul este de asemenea asociat cu micelele de cazeina, el fiind retinut in proportie de 35% la precipitarea acida a cazeinei;
seleniul este asociat cu micelele de cazeina si retinut in proportie de 54 % la precipitarea acida a cazeinei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.