Leadership

Trimis la data: 2010-02-08
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Aura_I
Dimensiune: 110kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Exista mai multe modalitati de a privi conducerea si mai multe semnificatii ale conceptului, dar esenta sa rezida intr-o activitate de consens, de directionare a unor comportamente individuale prin intermediul unor procese specifice - influenta, comunicare - in vederea realizarii unei sarcini comune oarecare (Tannenbaum, Weschler & Massarik, 1961; Newcomb, Turner & Converse, 1970; Neculau, 1977a; Zlate, 1981). Fiind o relatie intre doua sau mai multe persoane, si bazandu-se pe procese eminamente psihosociale, conducerea este, in mod primordial, o categorie psihosociala.

Cursuri similare:

LBDQ a fost dezvoltat pentru a obtine descrieri ale unui supervizor sau sef, din partea membrilor grupului pe care il coordneaza sau supervizeaza. Chestionarul poate fi utilizat pentru a descrie comportamentul unor leaderi, in orice tip de organizatie sau grup, atat din zona comerciala cat si din zona militara sau nonprofit, cu singura conditie ca subordonatii care sunt utilizati drept evaluatori sa fi avut posibilitatea de a observa in trecut actiunile si comportamentului leaderului evaluat de ei.

LBDQ este unul din rezultatele celebrelor studii in leadership de la universitatea din Ohio (Ohio State Leadership Studies) si este legat, dincolo de numele lui Ralph Stogdill, de numele unora din colegii sai, precum Hemphill, Coons, Shartle sau Fleishman.
LBDQ, versiunea XII, ultima sa versiune, care va fi experimentata in cadrul acestui curs, consta din 100 de itemi verbali, care sunt scorati pe o scala Likert de 5 trepte. Itemii sunt scorati pe 12 scale structurale, care vor fi discutate in continuare.

Aceasta dimensiune se bazeaza pe capacitatea de intelegere a unor termeni in care se desfasoara un proiect sau o discutie. O persoana cu scor mare pe aceasta dimensiune da dovada de rabdare in asteptarea momentului potrivit actionarii. Nu se exalteaza dar nici nu se ingrijoreaza in asteptarea unei decizii. In afara acestei valente ce tine de comportamentul de decizie, dimensiunea aceasta contine si o valenta ce tine de factorii de personalitate ai individului evaluat;

de cele mai multe ori capacitatea scazuta de tolerare a incertitudinii este asociata cu personalitati anxioase, sau puternic autoritare, care doresc sa detina controlul si s-au obisnuit cu aceasta atat de mult incat nu pot face fata unei situatii in care sunt "controlati" de evenimente. Mostre de itemi ce descriu aceasta dimensiune sunt:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.