Leadership-ul in organizatia militara

Trimis la data: 2010-05-08
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 48
Nota: 9.29 / 10
Downloads: 87
Autor: Cristian Antron
Dimensiune: 68kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In lucrarile de management sunt prezente, atat abordarile de ordin pragmatic a managementului ca "procesul de coordonare a resurselor umane, informationale, fizice si financiare in vederea realizarii scopurilor organizatiei", cat si ca stiinta cu referire la "stiinta tehnicilor de conducere a intreprinderii".Potrivit unor autori romani, managementul studiaza procesele si relatiile de management din cadrul organizatiilor, "in vederea descoperirii legitatilor si principiilor care le guverneaza, a conceperii de noi sisteme, metode, tehnici si modalitati de conducere, de natura sa asigure obtinerea si cresterea competitivitatii".

Cursuri similare:

La randul lor, procesele se divid in doua categorii: procese de executie si procese de management.Procesul de management al organizatiei consta din ansamblul fazelor, a proceselor prin care se determina obiectivele acesteia si a subsistemelor sale, resursele si procesele de munca necesare atingerii lor, prin care se integreaza si controleaza munca personalului utilizand un complex de metode si tehnici in scopul indeplinirii obiectivelor.

Relatiile de management sunt definite ca raporturi care se stabilesc intre componentii unui sistem, precum si intre acestia si componentii altor sisteme, in procesele de previzionare, organizare, coordonare, antrenare si control-evaluare a activitatilor organizatiei.

Complexitatea semantica a termenului management este pusa in evidenta si de Samuel Certo, care considera ca acesta este utilizat in diferite modalitati: proces pe care il urmeaza managerii pentru indeplinirea obiectivelor organizatiei; sistem de cunostinte (ca sistem cumulat de informatii care ofera elemente legate de modul in care putem sa conducem); persoane care indruma sau conduc organizatiile; cariera consacrata sarcinii de a indruma si dirija organizatiile.

Dupa opinia sa, intr-o abordare generala, managementul este "procesul indeplinirii obiectivelor organizatiei lucrand cu si prin intermediul oamenilor, precum si a altor resurse ale organizatiei".
O definitie mai relevanta a managementului este data de Theodore Levitt, care considera ca acesta consta in:evaluarea rationala a unei situatii si alegerea sistematica a obiectivelor si a scopurilor (ce trebuie sa facem);conceperea sistematica a strategiilor pentru indeplinirea acestor obiective;gestionarea resurselor necesare;proiectarea, organizarea, indrumarea si controlul rational al activitatilor necesare pentru indeplinirea scopurilor alese;si, in sfarsit, motivarea si rasplata oamenilor pentru a munci.

Alti autori, precum Gary Johns, abordand managementul in legatura cu comportamentul organizational, considera ca managementul este "arta de a face lucrurile sa se realizeze in organizatii prin intermediul celorlalti". Esenta managementului o reprezinta functiile sau atributele sale.

Privind managementul ca proces, acesta nu reprezinta altceva decat ansamblul integrat al actiunilor de prevedere, organizare, coordonare, antrenare si control-reglare exercitate pentru stabilirea si realizarea obiectivelor organizatiei.In aceasta idee, dupa cele mai multe opinii, procesul de management se poate partaja in cinci functii:previziunea;organizarea,coordonarea;antrenarea;control-reglarea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.