Leasing-ul

Trimis la data: 2010-10-18
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ileana_D
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Leasingul reprezinta o operatiune prin care o parte, denumita finantator, se angajeaza la cererea unei alte parti, denumita utilizator, sa-i asigure posesia sau folosinta unui bun, cumparat sau realizat de finantator, contra unei redevente, iar la sfarsitul perioadei contractuale sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a dobandi proprietatea bunului, de a prelungii contractul de leasing sau de a inceta raporturile contractuale existente intre cele doua parti, pana in acel moment.Obiectul operatiunilor de leasing il pot constitui: echipamentele electronice de calcul; aparatele si instrumente de masura; mijloacele de transport; masinile-unelte, masinile agricole, unele bunuri de folosinta indelungata; cladirile destinate diferitelor activitati industriale, comerciale, administrative etc.

Cursuri similare:

O operatiune de leasing presupune parcurgerea mai multor etape, antrenand, in consecinta, mai multi participanti. In continuare, vom prezenta mecanismul derularii unei operatiuni de leasing, in care finantatorul (societatea de leasing) achizitioneaza bunul, care va face obiectul contractului de leasing, din fonduri proprii (Figura nr. 1).

Exista posibilitatea ca finantatorul (societatea de leasing) sa recurga
la fonduri atrase (credite de la banci sau de la societati de finantare), caz in care dobanzile percepute de creditori vor fi transferate beneficiarului operatiunii de leasing, prin ratele de leasing convenite intre parti. De asemenea, finantatorul (societatea de leasing) poate fi si producatorul bunului ce face obiectul operatiunii de leasing, situatie in care nu mai sunt necesare fonduri pentru achizitionarea bunului in cauza.
Etapele ce trebuie parcurse in derularea unei operatiuni de leasing sunt :

a) Etapa precontractuala, in care viitorul utilizator (beneficiar) solicita, in functie de necesitatile sale de dotare, oferte de la producatorii bunului care ii este necesar, in vederea selectarii celei mai avantajoase oferte. In continuare, in functie de optiunea sa, transmite societatii de leasing, pe care de a asemenea a selectat-o in functie de conditiile de finantare oferite, o cerere de oferta in care specifica caracteristicile, destinatia bunului si datele de identificare ale furnizorului, precum si un dosar ce cuprinde informatii privind activitatea firmei, in vederea determinarii bonitatii sale de catre finantator [1].

b) Etapa incheierii si derularii contractelor, in cadrul careia finantatorul (societatea de leasing) incheie cu producatorul bunului solicitat un contract de vanzare-cumparare [2], iar cu utilizatorul un contract de leasing pentru acelasi bun [3]. In baza contractului incheiat finantatorul devine proprietarul bunului, primind factura si garantia de la producator [4], livrarea bunului (instalare, intretinere) fiind efectuata de producator direct utilizatorului [5].

In continuare, finantatorul asigura bunul ce face obiectul contractului de leasing, incheind un contract de asigurare cu o societate de asigurari [6], care ii remite polita de asigurare [7]. La randul sau, utilizatorul exploateaza corespunzator bunul si plateste ratele de leasing aferente, in cuantumul si la termenele convenite cu finantatorul [8].
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.