Legatura de serie 2

Trimis la data: 2010-09-25
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Olivbia Bolint
Dimensiune: 159kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Este un sistem de comunicatie numerica, introdus ca urmare a necesitatii de a controla un ansamblu tehnic cu elemente dispersate pe suprafete mari. Legatura seriala este cea mai veche si ramasa printre cele mai utilizate. La un calculator, ea este utilizata, in cea mai mare parte, pentru comanda ploterelor si a imprimantelor seriale, fiecare calculator personal avand, cel putin, un port serial. La acest port se pot lega direct o serie de instrumente sau un modem. Utilizarea legaturii seriale este un mod simplu de transfer a datelor si sunt unele aplicatii in care se dovedeste cea mai performanta.

Cursuri similare:

Avantajele constau, pe langa existenta portului serial la fiecare calculator, in numarul redus de conductoare si in distanta relativ mare la care se pot transmite datele. Unul din cele mai importante dezavantaje il constituie viteza redusa de transmitere a datelor, avand nevoie de 8 transferuri separate pentru un byt de date. La RS-232 rata maxima de transfer depinde de lungimea cablurilor de legatura deoarece capacitatea creste si se modifica constanta de timp a circuitului. La RS 422 se utilizeaza semnale diferentiale, ceea ce imbunatateste comportarea, mai ales in medii poluate electromagnetic.

Configuratia cea mai simpla cuprinde un emitator (calculatorul) si un receptor (imprimanta). Transferul de date este unidirectional si modul de transfer se numeste SIMPLEX. Daca cel doua aparate sunt prevazute cu posibilitati de a fi alternativ emitator sau receptor, modul de comunicatie se numeste HALF-DUPLEX. Complexitatea maxima apare cand vrem sa stabilim comunicatii similare in ambele sensuri. In acest caz modul de comunicatie este DUPLEX

In privinta protocoalelor de comunicatie, se disting: protocolul asincron si protocolul sincron. La protocolul asincron (Fig.10) fiecare caracter este incadrat de 1 bit de start si 1 sau 2 biti de stop. Pentru a elimina ambiguitatea generata de alternarea parazita a bitilor caracterului pe tot lungul liniei de transmisie, se foloseste drept control bitul de control al paritatii intre sfarsitul caracterului si bitul de stop. In Fig.11 se da un exemplu de un caracter de 8 biti incadrat de un bit de start, un bit de paritate si un bit de stop.

Protocolul sincron este caracterizat prin prezenta unui ceas de sincronizare. Fluxul de date comporta numai caracterele de inceput si de sfarsit de transmisie, iar viteza este impusa de sincronizare.
Calculatoarele personale utilizeaza pentru interfata seriala o cupla de 9 pini sau, la tipurile mai vechi, de 25 de pini si, de obicei, au accesibile doua astfel de interfete. In tabelul 1 este prezentata semnificatia pinilor pentru cele doua tipuri de cuple.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.