Legatura intre intensitatea campului electric si potentialul electric

Trimis la data: 2009-03-24
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 69
Autor: Laurentiu Lazar
Dimensiune: 23kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Am aratat ca pentru a descrie campul electric se poate folosi una din cele doua marimi: intensitatea campului electric, care este un vector, sau potentialul electric, care este un scalar. Este evident ca cele doua marimi, descriind aceeasi realitate fizica pot fi deduse una din alta.
Pentru a determina legatura dintre potentialul electric si intensitatea campului electric ne folosim de relatia de definitie a diferentei de potential.

Cursuri similare:

Deoarece, pe componente, intensitatea campului electric reprezinta derivata potentialului si tinand cont ca in orice punct (cu exceptia punctelor in care densitatea de sarcina este infinita) intensitatea are o valoare finita rezulta ca in nici un punct potentialul electric nu prezinta discontinuitati. Altfel spus, potentialul electric este o marime continua.

Earnshaw a facut urmatoarea afirmatie: "nu exista o configuratie de sarcini fixe care sa fie in echilibru stabil". Sa presupunem ca echilibrul este stabil. Daca o sarcina este deplasata putin din pozitia de echilibru, fortele electrice tind sa readuca sarcin in pozitia initiala. Acesta inseamna ca liniile de camp iradiaza din punctul de echilibru al sarcinii. Rezulta ca fluxul, pe o suprafata inchisa ce inconjoara punctul de echilibru, este diferit de zero.

In conformitate cu legea lui Gauss, in interiorul acestei suprafete, deci in punctul de echilibru, exista o sarcina electrica. Cum noi am indepartat sarcina din punctul considerat, rezulta ca acest lucru este neadevarat. Am ajuns astfel la o contradictie. Contradictia poate fi inlaturata numai daca afirmatia lui Earnshaw este adevarata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.