Legaturi chimice

Trimis la data: 2010-05-05
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 9.42 / 10
Downloads: 0
Autor: Fodor mioara
Dimensiune: 127kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cea mai mare parte a substantelor din natura sunt combinatii intre atomi identici sau diferiti, prin urmare sunt rezultatul interactiunilor dintre atomi. Nu se poate intelege existenta varietatii compusilor chimici, mecanismul de formare, proprietatile lor, fara sa se cunoasca natura fortelor de legatura intre atomi. De aici si importanta dezvoltarii teoriei legaturii chimice, care trebuie sa explice nu numai natura interactiunilor dintre atomi, aranjarea lor in spatiu dar si corelatia structurii substantelor cu proprietatile lor. Este fireasca evolutia conceptiilor despre legatura chimica o data cu dezvoltarea chimiei ca stiinta.

Cursuri similare:

Inceputul secolului al XX-lea marcheaza descoperirea structurii complexe a atomilor, nasterea chimiei moderne si formularea unor conceptii stiintifice despre legatura chimica, care este determinata in exclusivitate de invelisul electronic exterior al atomilor. Studiul configuratiei electronice a atomilor elementelor din sistemul periodic a aratat ca gazele nobile - caracterizate printr-o mare stabilitate chimica - au pe nivelul exterior (de valenta) 8 electroni cuplati, cu exceptia heliului care are 2 electroni.

Atomii celorlalte elemente au un numar mai mic de electroni pe nivelul exterior, sunt instabili si in consecinta tind sa formeze configuratii de stabilitate maxima prin interactiune cu alti atomi, cu care realizeaza legatura chimica, rezultand sisteme complexe stabile: substante elementare (simple) si combinatii chimice.O prima generalizare a observatiilor experimentale privind legatura chimica este teoria electronica elaborata de W. Kossel (1916) pentru legatura ionica si de G.N. Lewis (1916) pentru legatura covalenta.

Admitand doua posibilitati de realizare a configuratiei stabile (de octet) a ultimului strat electronic: transfer de electroni intre atomi (legatura ionica) si punerea in comun de electroni intre atomi (legatura covalenta), teoria electronica a demonstrat in baza modelului lui Bohr-Sommerfeld ca sistemele moleculare sunt mai stabile decat atomii izolati. In acelasi timp teoria a prezentat si deficiente: nu a putut explica mobilul care determina imperecherea electronilor in cadrul legaturii covalente si abaterile de la regula octetului.

Prin extinderea teoriei mecanic- cuantice de la atom la studiul moleculei s-a demonstrat matematic ca legatura chimica este unitara iar cele doua tipuri principale de legaturi (ionica si covalenta) introduse in teoria electronica sunt numai aparent diferite, ele fiind doua stari limita ale unicului mod de interactiune al atomilor, cel covalent. Stabilirea unei legaturi intre atomi este posibila datorita concentrarii centrului de sarcina pozitiva din atomi intr-un volum mic si dispersarii norului electronic intr-un volum mai mare. In aceste conditii de neecranare perfecta se pot exercita influente

reciproce intre campul nuclear al unui atom si norul electronic al altui atom, iar cand distantele interatomice se micsoreaza, au loc modificari in distributia norilor electronici de valenta, in urma carora se formeaza legatura chimica. Cand, prin punere in comun de electroni, rezulta o densitate maxima a norului de legatura intre cele doua nuclee, legatura se numeste covalenta sau homeopolara. Cand norul electronic de valenta se concentreaza mai mult in jurul unuia dintre atomi, acesta devine ion negativ (anion), iar atomul deposedat de electroni, ionul pozitiv (cation); acestia se atrag prin forte electrostatice, iar legatura se numeste ionica sau heteropolara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.