Legea somajului facilitate pentru someri si angajator

Trimis la data: 2012-12-21
Materia: Economie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: oliana
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Lumea evolueaza permanet si pentru a tine pasul cu ea trebuie sa invatam cum se folosesc noile aparate din viata de zi cu zi. Selectia naturala implica si adaptarea si capacitatea de a invata, de aceea lupta pentru pentru viata, pentru un statut in societate nu poate fi conceputa fara asta. Instinctiv stim asta si facem ce ne sta in putere ca urmasii sa aiba acces la informatie, la studii de specialitate, la aparatura de ultima ora. Dar cand vine vorba sa ne reorientam profesional, lucrurile nu mai sunt atat de simpla, pentru ca meseria pe care am practicat-o noi de-a lungul timplului ajunge sa faca parte din felul in care ne percepem unii dintre noi, sa ne defineasca aproape total.

Cursuri similare:

Daca petreci opt, doisprezece ore pe zi facand acelas lucru timp de 20 de ani, iar pentru activitatea respectiva nu doar ca esti calificat, dar ai si talent si tragere de inima, iti este mai greu sa te gandesti la o alta meserie, mai ales daca te apropi de pensie.
De aceea vestea concedierii cade ca un trasnet, indeosebi daca nu te asteptai ca postul sa fie restructurat. Totusi viata nu inseamna doar o anumita slujba, este doar un element pe care l-am adobtat dupa terminare scolii. Nici o meserie nu ne-a fost atribuita de la nastere, am optat pentru ea mai apoi, de aceea pensionarea sau somajul trebuie gandite ca noi oportunitati. Asta face diferenta dintrenta intre oameni de multe ori, capacitatea de a seadapta la situatie si de a scoate tot ce este mai favorabil. Daca ai fost trimis in somaj, aduna toate actele necesare si depune-le la sediul agentiei pentru ocuparea fortei de munca din judetul tau pentru a beneficia de ajutorul de stat in perioada urmatoare.

Chiar daca este o suma destul de mica poate fata de venitul pe care erai obijnuit, te va ajuta pana te vei angaja din nou sau vei pune bazele unei afaceri. Pe langa indemnizatie somerii beneficiaza de ajutor din partea statului sub forma unor cursuri gratuite de recalificare sau consultanta. Meseriile cele mai solicitate pentru care s-au organizat programe de formare profesionale, in luna iunie, sunt potrivit Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca urmatoarele: operator introducere, validare si prelucrare date, lucrator in comert, agent paza si ordine, bucatar, operator calculator electronic si retele, contabil, ospat-vanzator, in unitati de alimentatie, lucrator in structuri pentru constructii, coafor, inspector resusre umane, zidar-pietrar-tencuitor.

Gasesti cursurile de recalificare organizate in fiecare judet si programul lor pe diferite site-uri. Pe baza de cerere, cei aflati in cautarea unui loc de munca pot beneficia gratuit de consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau a unei afaceri. Acest sprijin se ofera o singura date pentru fiecare perioada in care persoanele beneficiaza de indemnizatii de somaj si se refera la servicii juridice, financiare, de marketing, management etc.

Furnizate chiar de agentiile pentru ocuparea fortei de munca din teritoriul sau de diverse organizatii, firme particulare cu care au contracte agentiile. Incearca sa participi la toate cursurile de calificare, recalificare, perfectionare sau specializare la care ai acces. Retine ca multe firme private ofera reduceri substantiale cursantilor someri.

Agentii economici care vor sa se extinda sunt stimulati de stat sa angajeze someri prin diverse scutiri de taxe. Potrivit Ordonatei de urgenta a Guvernului nr. 13/2010, firmele care angajeaza pe locurile de munca non-create someri aflati in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca cu minimum de trei luni inainte de data de incepere a contractului si ii mentin in activitate pe o perioada de 12 luni beneficiaza, pe o perioada de sase luni de la data incadrarii, de la scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru aceste persoane. Potrivit articolului 80 din Legea somajului (Legea 76/2002),

agenti economici care angajeaza pe timp nelimitat absolventii unor instituti de invatamant, sunt scutiti timp de un an de plata contributiei la bugetul asigurarilor de somaj pentru cei incadrati si in acest interval primesc lunar pentru fiecare absolvent:
- 1 salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau al scolilor de arte si meseri.
- 1,2 salarii de baza minime brute, in vigoare la data incadrari la data incadrarii in munca pentru absolventii de invatamant superior.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.