Legile clasice ale campului magnetic

Trimis la data: 2010-04-15
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 6.48 / 10
Downloads: 6
Autor: Sergiu Vladescu
Dimensiune: 33kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Inca din antichitate a fost cunoscut ca magnetita un minereu de fier atrage substantele feroase, deci creeaza in jurul sau un camp numit camp magnetic. Din acest minereu s-au construit magneti permanenti. Un magnet genereaza un camp magnetic in jurul sau prin intermediul caruia actioneaza asupra altor magneti permanenti. Forta de interactiune dintre un magnet si alt magnet se numeste forta magnetica. • Un magnet permanent daca este divizat in bucatele oricat de mici ,se obtin tot magneti permanenti cu proprietatile magnetului initial, adica cu doi poli (polul nord si polul sud).

Cursuri similare:

La fel ca si campul electric, campul magnetic are caracterul continuitatii si al transmiterii actiunilor sale cu viteza finita. Din observatiile proprietatilor sale fundamentale prin camp magnetic se poate intelege spatiul din jurul corpurilor ( conductoare parcurse de curenti, magneti permanenti) in care se exercita forte magnetice asupra altor ccorpuri parcurse de curenti sau magneti permanenti.

Fortele de natura magnetica se pot imparti formal in trei categorii dupa cauzele fizice care dau nastere campului magnetic si felului interactiunii dintre corpuri. Astfel sunt: forte magnetostatice, care se execita intre magneti permanenti, forte electromagnetice ,care se exercita intre un conductor parcurs de curent electric si un magnet permanent,forte electrodinamice de interactiune intre conductoare parcurse de curenti electrici siforte lorentz care se exercita intre o sarcina aflata in miscare si un camp magnetic.

a) Forta Lorentz Se introduce vectorul B, inductia campului magnetic, ca o masura a fortei exercitate de campul magnetic asupra sarcinilor electrice in miscare sau asupra curentului electric.Vedem ca vectorul B caracterizeaza campul magnetic in sensul in care vectorul E caracterizeaza campul electric. Daca sarcina q se deplaseaza cu viteza V intr-un domeniu din spatiu in care campul electric are intensitatea E iar campul magnetic inductia B, asupra acesteia va actiona o forta data de relatia
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.