Legile lui Maxwell

Trimis la data: 2010-08-13
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela_M
Dimensiune: 45kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Campul electromagnetic ca existenta a materiei, consta din campul electric si campul magnetic, care se conditioneaza reciproc. Actiunea campului electromagnetic asupra sarcinilor electrice si a curentilor electrici ne permite stabilirea marimilor fizice care caracterizeaza campul electromagnetic.
Maxwell sintetizeaza notiunile legate de fenomenele electrice si de cele magnetice si pe baza unor ipoteze emite teoria unitara a campului electromagnetic. Aceasta teorie priveste reprezentarea clasica a campului electromagnetic in cazul mediilor aflate in repaus si se exprima riguros sub forma unui grup de ecuatii numite ecuatiile lui Maxwell.

Cursuri similare:

Calculam raportul dintre lucrul mecanic efectuat si sarcina electrica de proba si constatam ca acesta nu depinde decat de sarcina care produce campul ,de pozitia initiala si pozitia finala a sarcini de proba

Notam si se numeste potential electrostatic, cu aceste notatii obtinem:
sau
Daca potentialul punctului final 2 este zero, atunci potentialul in punctul 1 este:
Adica, potentialul intr-un punct oarecare se determina ca lucrul mecanic efectuat de fortele campului electric pentru deplasarea sarcinii electrice pozitive , egala cu unitatea , din punctul respectiv in punctul in care potentialul este zero. Punctul in care potentialul este zero este ales arbitrar si de regula se considera ca punctul de potential zero se afla la infinit.

Observatie: In campul electrostatic lucrul mecanic nu depinde de forma traiectoriei pe care se deplaseaza sarcina electrica q ,ci numai de pozitia punctului initial 1 si pozitia finala a punctului 2.
L1a2= L1b2
sau,
exprimand forta cu ajutorul vectorului electric, relatia devine:
aceasta ultima relatie se poate transforma intr-o integrala de suprafata folosind teorema lui Stockes
rezulta deci , care arata ca circulatia vectorului electric de-a lungul unei curbe inchise este nula. Campul electric este un camp irotational.

Din analiza vectoriala se stie ca daca rotorul unei functii vectoriale este zero atunci aceasta functie se exprima prin relatia:
unde V este functia de potential sau potentialul electrostatic.
Observatie: Conform acestei relatii in fiecare punct al campului se poate defini un potential ; campul electrostatic este un camp scalar de potentiale.Potentialul creat de o sarcina punctiforma este.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.