Legislatia fiscala a Uniunii Europene in domeniul impozitelor directe

Trimis la data: 2009-06-27
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Soprina Tudor
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
. Obiectivele politicii fiscale in UE
- inlaturarea obstacolelor in functionarea pietei interne;
- continuarea luptei impotriva concurentei fiscale neloiale;
- sustinerea obiectivelor Agendei Lisabona care isi propune ca UE sa devina cea mai competitiva economie bazata pe cunoastere;
- realizarea unei reduceri generale si durabile a sarcinii fiscale;
- sustinerea celorlalte politici ale UE, cum ar fi cele din domeniul ocuparii fortei de munca, de mediu, etc;

Cursuri similare:

cere autoritatilor competente ale statelor membre sa faca schimb de informatii care sa le permita efectuarea unei corecte stabiliri a impozitelor pe venit si pe capital.Schimbul de informatii este necesar mai ales acolo unde se produce un transfer artificial al profiturilor intre intreprinderi situate in diferite state membre, acolo unde asemenea tranzactii se realizeaza intre intreprinderile dintre 2 state membre, dar prin intermediul unei terte tari in scopul obtinerii de avantaje fiscale. Schimbul de informatii intre statele membre poate avea loc la cerere, automat (cu regularitate, fara o cerere prealabila) sau in mod spontan.

Directiva comunitara contine prevederi exprese cu privire la obligatia partii beneficiare de informatii, de a pastra secretul acestora si la scopurile in care acestea pot fi folosite. Continutul directivei a fost extins si la TVA prin Directiva 79/1070. Prevederile directivei regasite si sub denumirea de "asistenta mutuala" se gasesc in Conventia model OCDE pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital (avere).In Romania, directiva intra in vigoare la data aderarii.

Directiva 90/434 privind un sistem comun de impozitare aplicabil fuziunilor, divizarilor, transferurilor de active si schimbului de actiuni dintre societati comerciale apartinand unor state membre. A fost modificata prin directiva 2005/19.Adoptarea directivei privind fuziunile inseamna reglementarea fiscala a operatiunilor de fuziune, divizare, etc. in situatia in care sunt implicate o societate comerciala din Romania si una dintr-un stat membru al UE.

Aceasta situatie nu era reglementata anterior in Codul fiscal roman, astazi fiind aplicabile normele de aplicare a Codului Fiscal si ordinele Ministerului Finantelor Publice privind normele de reflectare in contabilitate, respectiv Ordinul nr. 1376/2004. De asemenea, directiva armonizeaza definitiile specifice acestor operatiuni cu cele ale UE si introduce o noua regula permitand ca activele sa fie transferate la o valoare fiscala diferita, ceea ce genereaza insa impozitarea diferentei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.