Legislatia protectiei mediului

Trimis la data: 2010-11-14
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 32
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandru_S
Dimensiune: 59kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Mediul inconjurator este o notiune fundamentala care sta la baza ecologiei ca stiinta, fiind susceptibila in raport cu necesitatea punerii in valoare sau a ocrotirii elementelor sale componente, de reglementare juridica,aceasta notiune nu este definita intr-un mod unitar, ambiguitatea termenului fiind consecinta conotatiei date in diverse domenii - stiintele naturii, arhitectura, urbanism, drept
ecologii vad ,,mediul" un ansamblu format din comunitatile biologice si factorii abiotici (sau altfel spus ansamblul de elemente si echilibre de forte concurente, de natura diversa, care conditioneaza viata unui grup biologic.

Cursuri similare:

Conform Conventiei de la Rio de Janeiro din anul 1992 prin diversitate biologica se intelege ,,variabilitatea organismelor vii din toate sursele, inclusiv, printre altele, a ecosistemelor terestre, marine si a altor ecosisteme acvatice si a complexelor ecologice din care acestea fac parte; aceasta include diversitatea in cadrul speciilor, dintre specii si a ecosistemelor"

Biodiversitatea are o mare importanta pe plan economic (sursa de materii prime si mijloace de productie, rezervorul pe termen lung de resurse genetice utilizabile), pe plan stiintific (sta la baza mecanismelor ce permit sa se asigure in permanenta masurile de protectia mediului, mentinand parametrii solului si climatului in limitele compatibile cu viata), dar si pe plan etic si estetic. Natura a fost considerata o sursa inepuizabila de materii prime, materiale dar si un receptor de deseuri de orice natura, in orice cantitate.

Ca urmare, alaturi de progresele tehnice si modificarile antropice cu rol pozitiv, au avut loc si fenomene negative precum: degradarea solului, disparitia unor specii de plante si rase de animale, epuizarea unor resurse naturale, aparitia fenomenului de poluare etc.
Ca notiune, protectia mediului inconjurator a fost si este de cele mai multe ori asociata fenomenului de poluare, dar in realitate continutul acestei notiuni este mult mai cuprinzator.

Protectia mediului are in vedere urmatoarele actiuni: gospodarirea rationala a resurselor, evitarea dezechilibrelor prin conservarea naturii, evitarea poluarii mediului precum si reconstructia ecologica a acestuia. Baza stiintifica a acestor activitati este asigurata de ecologie care fundamenteaza biologic alegerea unor masuri de protectie politica, juridica si economica

Masurile de protectie a mediului trebuie sa cuprinda ,,instituirea unei obligatii, stabilirea unor conditii speciale si stipularea unor interdictii privind utilizarea rationala a resurselor naturale, prevenirea si combaterea poluarii mediului si a efectelor daunatoare ale fenomenelor naturale asupra elementelor sale componente. Toate aceste masuri au un sigur scop si anume cel de mentinere a echilibrului ecologic in vederea asigurarii unor conditii de viata si de munca tot mai bune generatiilor viitoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.