Legislatie in asistenta sociala

Trimis la data: 2016-11-05
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 145
Nota: 9.38 / 10
Downloads: 0
Autor: nelly_russen
Dimensiune: 136kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Serviciile sociale permit persoanelor, grupurilor sociale si colectivitatilor sa-si rezolve problemele privind adaptarea ca o societate in evolutie, sa puna in evidenta cauzele care compromit echilibru lor, in vederea ameliorarii conditiilor sociale si economice.
Curs nr.1

REFORMA SISTEMULUI DE ASISTENTA SOCIALA

Organizarea si functionarea sistemului national de asistenta sociala sunt guvernate de Legea - cadru nr.705/2001 si de legile speciale in ceea ce priveste protectia copilului, a persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap, familiilor cu copii, etc. Legea-cadru congera Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, functia generala de elaborare si coordonare a politicii sociale in general si a asistentei sociale in particular. Astfel, Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap, precum si cu alte institutii din subordine elaboreaza politica in domeniu, administreaza si coordoneaza sistemul national de asistenta sociala, promoveaza drepturile familiei, copilului, persoanelor singure, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap si ale oricarei personae aflate in nevoie si sustine financiar si tehnic programele de asistenta sociala destinate acestora.

Infiintarea Inspectiei Sociale si a Structurilor sale deconcentrate la nivel judetean care vor asisgura inspectia tuturor furnizorilor de prestatii si servicii sociale; aceasta are drept scop verificarea serviciilor sociale si acordarii prestatiilor de asistenta sociala si priveste toate institutiile publicesi private, la nivel national si local, responsabile cu furnizarea prestatiilor si serviciilor sociale, precum si cele care au activitati in domeniul protectiei sociale.

Prin infiintarea Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale, se va asigura gestionarea si administrarea unitara a prestatiilor familiale; ea va asigura un system unitar de plata si de gestiune a tuturor prestatiilor sociale. Avantajele creearii acestei institutii sunt: sistem integrat pentru plata tuturor prestatiilor; acordarea prestatiilor intr-un sistem integrat o singura data pe luna; realizarea dosarului familiei care va asigura o mai buna cunoastere a situatiei transferurilor financiare pentru familiile si membrii acesteia; cost redus rezultat din centralizarea tuturor etapelor procesului de plata; gestionarea eficienta a fondurilor alocate pentru plata prestatiilor sociale; asigurarea exportabilitatii prestatiilor sociale in conformitate cu prevederile Regulamentului 1408/71/CEE.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.