Legislatie in industria alimentara

Trimis la data: 2010-11-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandru_H
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Notiune 1: este o regula sociala de conduita generala siobligatorie elaborate, recunoscuta sau acceptata de catre stat si impusa, daca este cazul, prin forta coercitiva a acestuia.
Notiune 2: este o relatie sociala reglementata de puterea legislativa a unui stat
Trasaturi caracteristice:
1.Caracterul statal= semnifica faptul ca norma juridical este elaborata si adoptata prin proceduri specifice de reglementare; din acest punct de vedere ea semnifica o recunoastere de catre stat a uzantelor si obiceiurilor.
2.Caracterul coercitiv(obligatoriu)= se refera la faptul ca aplicarea normei juridice se realizeaza prin forta de constrangere a statului;

Cursuri similare:

Exceptiile da la norma imperativa sunt de stricta interpretare.
Exemplu: contractul de arendare nu poate fi cedat unei alte persoane de catre arendas. Subarendarea este interzisa. Singura exceptie admisa de legiuitor de la aceasta norma imperativa este de stricta interpretare: numai sotiei care gospodareste cu arendasul sau copilului major al acesteia care gospodareste (munceste) cu el li se pot ceda, cu acordul arendatorului(proprietarului), contractul de arenda.
Normele imperative se clasifica in:

-norme onerative care prevad expres obligatia de a savarsi o actiune (arendatorul are obligatia sa plateasca impozitul pe proprietate)
-norme prohibitive--care interzic savarsirea unei anumite actiuni (este interzisa subconcesionarea, subarendarea, angajarea de forte de munca la negru, numirea unui functionar public fara scoaterea postului la concurs)

Normele dispozitive pot fi permisive--dau posibilitatea subiectului de drept vizat de a se folosi sau nu de un drept (consumatorul, pers fizica, decide daca pt prejudicial suferit din cauza nerspectarii normelor de protectie a consumatorului de catre producator, sesizeaza sau nu Oficiul judetean de Protectie a Consumatorului.

Normele supletive sunt acelea a caror dispozitie inlocuieste vointa subiectului de drept cand aceasta nu a fost exprimata.
Exemplu: in situatia in care o autoritate ( primaria) nu a solutionat o cerere de autorizare a activitatii unei persoane fizice autorizate in termen de 30 de zile, se considera xca cerereain cauza de autorizare a fost aprobata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.