Legislatie industriala

Trimis la data: 2010-11-17
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 166
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela_C
Dimensiune: 207kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Traind in cadrul organizat al societatii, in mod necesar, oamenii sunt obligati sa stabileasca relatii unii cu ceilalti. Aceste relatii nu se pot stabili la intamplare. Din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre, necesitatile social-economice au impus ca relatiile dintre oameni sa urmeze, in stabilirea si desfaAZsurarea lor, anumite reguli de conduita obligatorii. La inceput a existat obiceiul, care a impus in viata colectiva anumite reguli de conduita a caror respectare era asigurata prin deprindere si teama de izolare.

Cursuri similare:

Definitia dreptului civil trebuie sa releve trasaturile sale proprii ca ramura de sine statatoare a dreptului rational privat roman.
Astfel, putem defini dreptul civil ca fiind ramura dreptului unitar roman care reglementeaza raporturile patrimoniale si personal-nepatrimoniale dintre subiectele de drept, persoane fizice sau persoane juridice, pe baza egalitatii lor in drepturi .

B. Analiza elementelor esentiale ale definitiei
Din definitia data dreptului civil, putem desprinde si analiza elementele esentiale ale reglementarii sale. Astfel, urmeaza a se retine:a) ca este format din grupari de norme care reglementeaza aspecte comune sau apropiate unele de altele. Este de retinut ca gruparile de norme juridice civile se numesc institutii juridice. Asa, de exemplu, se poate vorbi de institutia juridica a dreptului de proprietate, a raspunderii civile delictuale sau de institutia contractelor;

b) ca dreptul civil se incadreaza si apartine dreptului unitar al tarii noastre. Asa fiind, putem conchide ca dreptul civil prezinta aceleasi trasaturi esentiale pe care le are dreptul national roman, din care face parte;c) in ceea ce priveste obiectul reglementarii propriu-zise, este format din doua mari categorii de raporturi juridice: patrimoniale si nepatrimoniale. Raporturile patrimoniale au in vedere drepturile subiective si obligatiile lor corelative, care pot fi exprimate si evaluate in bani. in concret, este vorba de drepturi de creanta si drepturi reale;

d) sub aspectul caracterului obligatiilor lor, normele juridice civile se impart in imperative si dispozitive. Se considera ca ponderea semnificativa in cadrul dreptului civil o au normele dispozitive, in timp ce normele imperative sunt specifice pentru celelalte ramuri ale dreptului;e) in ceea ce priveste calitatea subiectelor care participa la raporturile juridice civile, specificul dreptului civil consta in faptul ca acestea sunt persoane fizice si juridice. Cat priveste pozitia in cadrul raporturilor juridice civile este de retinut egalitatea lor juridica, neexistand subordonare una alteia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.