Legislatie si tehnici comerciale

Trimis la data: 2010-11-21
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel_T
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In limbaj economic, comert=activitatea care consta in cumpararea de bunuri, servicii sau valori
pt a le revinde (transformate sau netransformate), pt a le inchiria sau pt a ceda folosinta sau avantajele lor in schimbul unui pret.
In limbaj juridic, in acceptiunea CCR, comertul are un inteles mai complex deoarece acesta cuprinde si intreprinderile de productie, de servicii, operatiuni bancare, precum si alte activitati conexe.

Obs !!! Intre cele 2 aliniate din art 1 din CCR apare o dilema. Solutia acesteia este jurisprudenta (totalitatea solutiilor date de instantele de judecata intr-un anumit domeniu) care a decis ca atunci cand CCR reglementeaza in mod complet o materie nu mai este necesar ca dispozitiile CCR sa fie completate cu cele ale Codului Civil.

Cursuri similare:

Reglementarile prezentate anterior fac necesara o delimitare cat mai precisa a obligatiilor comerciale fata de obligatiile civile.
Criteriul obiectiv (criteriul de determinare a comercialitatii obligatiilor comerciale) consta in a descrie latura obiectiva a faptelor si actelor de comert (conform art 3, 5, 6 din CCR)
Criteriul subiectiv consta in instituirea prezumtiei ca obligatiile unui comerciant sun comerciale (conform art 4 din CCR).
Criteriul obiectiv are un caracter complementar fata de cel subiectiv si urmareste facilitarea probei caracterului comercial al unei obligatii.

Obs !!! 1. Cele 2 criterii servesc impreuna la delimitarea domeniului specific al DCR.
2. Considerant separate, fiecare criteriu este insuficient si imprecis.
Ex: Criteriul obiectiv nu da satisfactie in cazul actelor de uz frecvent (vanzare, mandate, deposit, inchiriere0 pot fi sau comerciale sau civile. Caracterul commercial al obligatiilor care rezulta din ele va fi determinat cu criteriul subiectiv

Criteriul subiectiv este imprecise daca se foloseste singur pt ca nu toate obligatiile asumate de comerciant sunt comerciale (conform art 4-5 din CCR).
Se constata o tendinta a DCR de a imprumuta unele institutii specifice DCR. DCR se sprijina pe unele teorii ale Dreptului Civil.

Obs !!! Exista pareri cand si Dreptul Comercial nu reprezinta un ansamblu de norme coerente si coordonate existand doar cateva principii derogatoare fata de Dreptul Civil. In acest sens se considera ca DCR este format dintr-un mozaic de institutii comerciale (actele de comert sau faptele de comert, Dreptul societatilor comerciale, Dreptul bancar) care nu sunt interdependente si a caror totalitate este o suprapunere si nu un ansamblu coerent. In schimb, altii considera ca DCR este unitar.

Argumente: a) necesitatea unei egale protectii a necomercialilor ca o compensare pt neajunsul de a fi supusi legislatiei comerciale atunci cand incheie acte juridice cu comerciantii
b) evitarea dificultatilor de calificare a naturii juridice a unor obligatii ca fiind civile sau comerciale cu consecinta supunerii lor unui regim juridic mai riguros
c) posibilitatea de a extinde si asupra necomerciantilor unor norme de drept comercial.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.