Legistica formala

Trimis la data: 2010-07-02
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 7.12 / 10
Downloads: 105
Autor: Crina Dinescu
Dimensiune: 23kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Legistica reala face parte din st. guvernarii. Guvernarea se desfasoara pe 3 mari planuri :1.primul act al guvernarii este stabilirea obiectivelor politice ale conditiilor nationale.2.stabilirea solutiilor normative necesare pt atingerea obiectivelor politice.3.formalizarea mijloacelor, instrumentelor si metodelor de directionare a comportamentului uman in vederea atingerii scopurilor pol prin intermediul mij juridice.

Cursuri similare:

Legsitica formala tb privita din mai multe p.d.v. :
1.este o ramura distinct a dreptului
2.este o stiinta de sine statatoare => este o disciplina stiintifica.Privita din primul punct de vedere legistica formala este o ramura de drept ; pt a fi in prezenta unei ramuri de drept tb sa existe un obiect de reglementare, o metoda si anumite principia care sa uneasca reglementarile.

Obiectul de reglementare al L.F. il constituie metodologia elaborarii actelor normative iar pe de alta parte regulile procedurii administrative
-L.F. studiaza, se compune din acele norme care reglementeaza metodologia legislative dar si normele care reglementeaza procedura legislative
-intre cele 2 categorii de norme exista o legatura organica =>at cand vrem sa elaboram un act adm tb sa cunoastem atat metodologia de elaborare cat si etapele.
-aceste norme care formeza obiectul legisticii formale nu apartin unei alte ramuri de dr ci fac parte din ramura L.F.

Metoda pe care o utilizeaza L.F. este o metoda autoritar descriptiva.
-specificul acestei metode rezida in faptul ca ea descrie drumul pe care urmeaza sa-l parcurga participantii la procesul legislativ.
-din aceasta perspectiva chir n.j. elaborate sub tutela acestei metode sunt norme descriptive prin continutul lor si sunt norme autoritare prin modul in care se impun participantilor
-normele L.F. de regula nu cuprind sanctiuni juridice, dar nu inseamna ca aceste sanctiuni nu exista
-sanctiunea apare pe parcursul reglementarii normei.

Principii de drept specifice a L.F. :
1.Princ. fundamentarii stiintifice a n.j. - orice n.j. elaborata tb sa aiba un fundament stiintific , tb sa se sprijine pe datele si cercetarile stiintifice.
2.Princ. asigurarii echilibrului dintre dinamica si statica dr - princ. porneste de la necesitatea asigurarii stabilita dreptului , a legii ; o dinamica prea mare in domeniul legislativ face ca legea sa devina inaplicabila iar una prea generoasa face ca legea sa nu tina pasul cu realitatea.

3.Princ. corelarii actelor adm. - acest princ. isi propune sa creeze n.j. care sa nu fie contradictorii unele cu altele ; asamblul n.j. formeaza un sistem ; acesta nu poate fi contradictoriu ; de aceea atunci cand se creeaza o n.j. este necesar ca acestea sa fie pe deplin autorizate cu cele din sist. administrativ
4.Princ. accesibilitatii si economiei de mijloace - da expresie exigentelor de tehnica legislativa care conduc la elab. unei constructii juridice simple si clare pt a se permite nu numai receptarea dar si respectarea lor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.