Libera circulatie a marfurilor

Trimis la data: 2010-03-05
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.26 / 10
Downloads: 32
Autor: Aneta Stanescu
Dimensiune: 39kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ca urmare a activitatilor politico - diplomatice initiate de Franta si Germania, au fost realizate procese importante in directia unificarii europene, concretizate prin adoptarea la 25 martie 1957 a Tratatului de la Roma, care cuprinde de fapt 2 tratate : . EUROATOMUL, ce prevede reglementarea in comun a productiei materiei nucleare, exploatarea in comun a mijloacelor de care dispun statele membre, un schimb de informatii si un sistem comun de brevete si inventii ;2. Tratatul privind Economia Europeana (C.E.E.), ce prevede libertatile de circulatie a marfurilor, persoanelor, capitalurilor si serviciilor.

Cursuri similare:

Nu toate activitatile intrau sub incidenta acestor acorduri.
In anii '80, cuvantul primordial in lexicul comunitatilor europene era ,,piata unica", cuvant care mai apoi capata conotatia de ,,piata interna", atat din punct de vedere economic, cat si legislativ. Ritmul legislativ se va compara cu cel din lumea comerciala si a afacerilor, caracterizat la acea ora prin fuzionari, imbunatatirea retelelor de distributie transnationala a firmelor etc.

Carta Alba a Comisiei Europene a stabilit Programul si Agenda pentru realizarea pietei interne complet unificate pana in 1992. Acest obiectiv politic a fost inchis cu ocazia Actului Unic European.
Tratatul C.E.E. prevedea un numar de patru libertati fundamentale, referitoare la libera circulatie a marfurilor, a persoanelor, a serviciilor si a capitalurilor .

Prin tratatul de la Maastricht s-a realizat reformularea materiilor prevazute in tratat, in capitolul ,,Politicile Comunitatii" fiind cuprinse si cele patru libertati fondamentale.Aproape toate dispozitiile procedurale de realizare a celor patru libertati nu mai sunt de actualitate (tranzitia la Piata Comuna s-a realizat la 31 decembrie 1969), dar cele patru libertati fundamentale sunt garantate.

Prin piata interna se intelege un spatiu fara frontiere interne, care trebuie sa functioneze in aceleasi conditii ca o piata nationala;
marfurile, persoanele, serviciile si capitalurile trebuie sa circule fara nici un control la frontierele dintre statele membre, dupa exemplul absentei controlului la frontierele dintre regiunile unui stat. Acest spatiu isi poate gasi traducerea efectiva si concreta numai daca se refera la cele patru libertati fundamentale.

Comitetul consultativ functioneaza in cadrul Comisiei Europene si poate fi consultat asupra tuturor problemelor privind functionarea pietei .Incepand cu 1 ianuarie 1988 a fost stabilit un nou tarif integral, TARIC , care are in vedere "Conventia internationala privind descrierea armonizata a marfurilor si sistemul de codificare".
U.E. reprezinta in primul rand toate caracteristicile unei uniuni vamale, un teritoriu vamal definit vizavi de exterior, cu reguli uniforme la intrarea marfurilor in statele membre .

In anul 1980 inca nu erau pe deplin functionale prevederile tratatului privind restrictiile cantitative la import si la export, acestea fiind restrictionate de numeroase practici neconcurentiale impuse de legislatiile nationale.Comunitatea a hotarat la mijlocul anilor '80 crearea Pietei Interne, fiind stabilita prin Cartea Alba a Comisiei Europene din 1985 ca parte din Actul Unic European (1986) .

Data fixata pentru instituirea Pietei Interne a fost anul 1992. Obiectivele principale ale acestui act erau eliminarea frontierelor fizice, a frontierelor tehnice cat si a celor privitoare la sistemele de taxe. Prin Actul Unic European s-a dispus introducerea votului cu majoritate calificata, fiind impulsionata implementarea prevederilor incluse in acest act.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.