Libertatile de circulatie in spatiul comunitar

Trimis la data: 2010-08-02
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 43
Autor: Laura Raducu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Constructia europeana nu poate fi conceputa in afara proceselor economice si politice internationale. Tot astfel, existenta si intinderea libertatilor de circulatie in spatiul european nu pot fi concepute in afara acordurilor internationale. Principiile generale de actiune sunt aceleasi: inlaturarea taxelor vamale, nediscriminarea, eliminarea subventiilor acordate de stat.

Cursuri similare:

In vederea realizarii unei politici interne eficiente, U.E. a stabilit norme de organizare si functionare a unei piete interne.
Uniunea Europeana a adoptat masurile pentru instituirea si asigurarea functionarii pietei interne unice, in conformitate cu tratatele europene.

Piata interna cuprinde un spatiu fara frontiere interne, in care libera circulatie a persoanelor, serviciilor, marfurilor si capitalurilor sunt garantate. Piata unica functioneaza, astfel, dupa aceleasi reguli ca si piata nationala.

Statele membre au obligatia ca atunci cand, din motive care aduc atingere ordinii publice interne, iau decizii care nu sunt conforme cu libertatile de circulatie sa se consulte in vederea adoptarii in comun a dispozitiilor si masurilor ce se impun ca organizarea si functionarea pietei comune sa nu fie afectate.

A.Libera circulatie a marfurilor
Frontierele externe ale Uniunii Europene s-au modificat odata cu progresul constructiei europene,dar si cu extinderea Uniunii cu noi state membre.

Teritoriul vamal al Uniunii Europene a avut o evolutie conceptuala,de la spatiul economic comun, dar cu posibilitatea ca statele sa-si exercite anumite drepturi si privilegii, pana la stadiul actual, acela de spatiu comun si piata unica.

Tratatele comunitare si proiectul de Tratat care instituie o Constitutie pentru Europa consacra un spatiu amplu pentru definirea uniunii vamale, generand astfel o legislatie vamala uniforma care genereaza si reglementarea conexa a tarifelor vamale comune.
U.E. cuprinde o uniune vamala care reglementeaza ansamblul schimburilor de marfuri si care implica interzicerea in relatiile dintre statele membre a taxelor vamale la import si la export si a oricaror taxe cu efect echivalent precum si adoptarea unui tarif vamal comun in relatiile cu tarile terte.

Acest tarif vamal comun, este stabilit printr-un regulament adoptat in 1987. Acest regulament are 2 elemente principale: primul aspect vizeaza cele aproape 3000 de taxe cuprinse in planul tarifar uniformizat, iar al doilea aspect, vizeaza existenta unui catalog in care produsele vamale corespund unor anumite pozitii tarifare.

Tariful vamal comun nu se aplica de o institutie sau autoritate de reglementare comunitara, fiecare stat membru avand obligatia de a aplica intocmai prevederile tarifului vamal comun prin institutiile nationale ce au competenta in materie.Valoarea tarifara este valoarea declarata in vama ca si valoare de tranzactie.

Produsele care provin din tari terte, sunt considerate ca fiind in libera circulatie intr-un stat membru, in cazul in care au fost indeplinite formalitatile de import si au fost percepute, in statul respectiv, taxele vamale si daca nu s-a beneficiat de doua restituiri, totala sau partiala, a taxelor si imprumuturilor vamale.

Pentru a evita practica "uzinelor - capusa" din interiorul Uniunii Europene si pentru a preintampina deplasarea artificiala de productie intre state, codul vamal comunitar dispune: "o marfa este originara din tara in care a avut loc ultima transformare sau prelucrare substantiala, justificata din punct de vedere economic, efectuata de o intreprindere echipata in acest scop si contribuind la fabricarea unui produs nou, ori reprezentand un stadiu de fabricatie important."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.