Lichiditatea internationala

Trimis la data: 2010-03-10
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.72 / 10
Downloads: 65
Autor: Laur Dumitru
Dimensiune: 12kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In urma activitatilor de vanzare/cumparare de valuta, precum si a altor valori ce reprezinta o creanta asupra strainatatii (aur, titluri, alocatii in DST), in cadrul economiilor nationale se formeaza un disponibil curent de mijloace banesti cu circulatie internationala. In sensul cel mai larg, acest disponibil reprezinta lichiditatea internationala a unui stat.

Cursuri similare:

Rolul principal in administarea lichiditatii internationale, la nivelul fiecarei tari, il au bancile centrale care detin tezaurul national si actioneaza asupra celorlalte banci din sistem. Lipsa de lichiditate sta la baza practicarii decontarii platilor internationale pe baza de clearing, in relatia dintre anumite tari. Ea este caracteristica mai ales tarilor in curs de dezvoltare, cu moneda neconvertibila sau cu convertibilitate limitata. Lipsa de lichiditate in anumite tari determina contractarea de catre tarile respective a unor datorii externe care duc la ingreunarea dezvoltarii acestor tari.

Lichiditatea internationala poate fi:
ia  neconditionata = cand consta din mijloace de plata alcatuite din valuta, devize liber convertibile si aur, existente in rezerva autoritatilor valutare si care pot fi utilizate in orice moment pentru stingerea obligatiilor de plata in context international;
ia  conditionata = constituita din mijloace de plata de care autoritatile valutare pot dispune numai in anumite situatii (de exemplu: imprumuturi interguvernamentale, credite obtinute de la Fondul Monetar International, rambursari de credite si dobanzi scadente de incasat).

Din componenta lichiditatii internationale se considera a face parte:
ia  rezerva valutara = cuprinzand activele detinute de banca centrala a unei tari sub forma de valute, aur, disponibilitati in DST, pozitie creditoare fata de FMI;
ia  mijloace de plata cu circulatie internationala si titluri usor transformabile in valuta = detinute de bancile comerciale, institutii financiare, agentii economici nonbancari, persoane fizice.

Formarea rezervei valutare internationale

Elementul cel mai important al lichiditatii il reprezinta rezerva valutara, ca suma a activelor externe detinute de autoritatile unui stat sub forma de:
- aur
- valute in conturi curente si depozite la termen
- DST
- creante asupra FMI
- titluri exprimate in monede convertibile
- alte creante

Pe plan international, rezervele valutare sunt urmarite ca un indicator important, ele caracterizand economiile nationale in privinta credibilitatii financiare si economice. Se considera un nivel corespunzator pentru rezerva valutara acel nivel care poate acoperi nivelul importului tarii respective pentru o perioada de 3-5 luni fara a se apela la alte mijloace de plata; de aceea, fiecare stat, chiar in conditiile unei balante de plati echilibrata, isi formeaza o rezerva valutara pentru a o utiliza in situatii critice.Fiecare componenta a rezervelor valutare se formeaza prin operatiuni specifice.

Aurul monetar = provine din achizitiile Bancii Centrale din productia interna a tarii sau de pe piata internationala a aurului, precum si din alte surse (returnari din fondurile de la institutiile internationale, confiscari etc.);

Rezerva in valute = se constituie diferit in functie de gradul de convertibilitate al monedei nationale:
-pentru tarile cu moneda convertibila se constituie pe baza deficitului balantelor de plati ale tarilor emitente ale valutelor de rezerva;
-pentru tarile cu moneda neconvertibila sau cu convertibilitate limitata se constituie din incasarile la export care depasesc platile pentru import, primiri de fonduri financiare si de credit, transferuri, operatiuni de cumparare pe piata valutara.

Rezerva de valute se compune in principal din valutele liber utilizabile, dar si din alte valute cu convertibilitate oficiala care sunt cel mai frecvent utilizate ca mijloace de plata la nivel international. Fiecare tara isi constituie rezerva de valute prin luarea in considerare a operatiunilor comerciale si necomerciale derulate cu precadere in anumite valute, precum si din valute cu o stabilitate cat mai ridicata astfel incat pierderile generate de fluctuatia cursului valutelor de rezerva sa fie limitate.

Rezerva in DST = are ca provenienta emisiunile FMI si distribuirile sale gratuite catre tarile membre, precum si incasarile ulterioare pentru operatiunile de creditare in cadrul mecanismului DST. Alocarile de DST au la baza contributia fiecarei tari la constituirea resurselor fondului, iar utilizarea DST este legata de posibilitatea folosirii alocarilor de DST pentru procurarea de valute convertibile in vederea onorarii obligatiilor de plata si pentru echilibrarea balantei de plati.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.