Limba de lemn din mass-media romaneasca actuala - surse si registre

Trimis la data: 2010-11-03 Materia: Mass Media Nivel: Facultate Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Sorina_O Dimensiune: 49kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
0.1. De la inceput, consideram necesara o precizare: este impropriu sa se vorbeasca, cu referire la presa de astazi din Romania, in general, despre o "limba de lemn" a acesteia; chiar o asemenea formulare este susceptibila de a fi generata de o inertie: situatia presei si audovizualului din epoca totaliara, uniforme ca orientare si cod, "unice", indiferent de canale si de "formate", avand in vedere un singur public tinta (cel care era supus "indoctrinarii").
Distinctiile pe care trebuie sa le avem in vedere astazi se refera la:
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Pluralitatea de canale (de niveluri diferite), de formate (suporturi de presa) si de programe: de exemplu, nu gasim manifestari (vadite) de tip LL in "Bursa", "Capital", "Ziarul financiar" si, pe de alta parte, in "Romania literara" sau, de ce nu, in diferite "tabloide" (in ultimul caz in afara cliseelor, manipulatoare, dar care nu intra in obiectivul investigatiei de fata).

In legatura cu acest aspect, tinem sa precizam insa ca avem in vedere, totodata, distinctia dintre limbajul "publicistic" si cel "publicitar" propriu-zis (chiar daca discursul politic, cel electoral in primul rand, reflectat de presa, tinde sa devina pur publicitar, deoarece, dupa cum dovedeste Francois Brune, "recomandarea", subversiva, se afla evident sub semnul unei autoritati asumate conjunctural .
- Chiar in spatiul unui singur canal, trebuie sa avem in vedere tipul de articol: ne referim la cunoscuta distinctie intre textele de opinie (editorial, comentariu, pamflet, tableta etc.) si cele preponderent informative, stirile in primul rand (desi, chiar aici, ne confruntam cu orientarea spre melanjul numit "infotainment").

- Urmatoarea distinctie, in functie cele precedente, se refera la conceptul de "publicuri-tinta", selectate in conformitate cu o anumita politica editoriala, tinand seama de suport de presa si cod.
- In sfarsit, in mare, din perspectiva teoriei limbii, abordarea problemei se inscrie in necesitatea de a distinge intre o "limba unica", atotcuprinzatoare (in ceea ce priveste vocabularul, regulile gramaticale si stilurile), si "limbile functionale", cele ale unor anumite spatii si registre de comunicare (in privinta variatiei diastratice si diafazice, chiar diatopice).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.