Limbajul si particularitatile sale la deficientii mintali

Trimis la data: 2010-04-27
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.65 / 10
Downloads: 0
Autor: Mitea Cristina
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Una dintre principalele trasaturi ale deficientei mintale o constituie o dezvoltare si o achizitie tardiva a limbajului, precum si frecventa crescuta a tulburarilor de vorbire. Aparitia intarziata a vorbirii este unul din indiciile cele mai evidente ale dezvoltarii anormale a copilului in primii ani de viata. Unii autori considera ca etatea medie la care copilul normal pronunta primul cuvant este de 1 an; la copiii cu d.m. acest fenomen are loc la etatea de 2 ani. Ramanerea in urma a copiilor cu d.m. apare in mod si mai evident atunci cand se ia in considerare etatea la care vorbirea incepe sa fie organizata sub forma de propozitii. La copiii normali, acest mod de comunicare se observa la 1 an si 7 luni, iar la multi dintre d.m. abia in jurul varstei de 3 ani.

Cursuri similare:

Se considera ca intervalul dintre pronuntarea primelor cuvinte izolate si utilizarea propozitiilor este mai semnificativ pentru nivelul intelectual decat etatea la care apare primul cuvant. In cazul in care la un copil pronuntarea primului cuvant are loc cu intarziere, dar la scurt timp se trece la propozitii, trebuie exclusa ipoteza ca ar fi vorba de un copil cu d.m. Explicatia consta in faptul ca pronuntarea unor cuvinte izolate poate avea loc pe baza unei ecolalii fiziologice, in timp ce utilizarea propozitiei implica procese de cunoastere mai complexe.

Un alt studiu arata faptul ca un copil normal utilizeaza cuvinte izolate intre 10 si 18 luni, in timp ce copilul d.m. dispune de acest mod de exprimare intre 2 ani si jumatate si 5 ani. Decalajul dintre datele acestor cercetari se explica prin neutilizarea unui criteriu unitar de apreciere a aparitiei vorbirii, adica simpla observare nu ofera date suficient de obiective pentru a stabili in ce masura complexul sonor emis de un copil constituie un cuvant cu valoare de semnal sau o imitare prin ecolalie fiziologica. In al doilea rand, decalajul poate decurge si din compozitia grupelor studiate, stiut fiind faptul ca limbajul este un fenomen al carui ritm si limita de dezvoltare sunt influentate in mare masura de conditiile educative.

In general, cu cat deficienta intelectuala a unui copil este mai pronuntata, cu atat limbajul sau apare cu mai mare intarziere si ramane la un nivel scazut de dezvoltare si la varsta adulta. S-a ridicat problema masurii in care stabilirea nivelului de dezvoltare al limbajului unui copil poate oferi date suficiente pentru aprecierea nivelului sau intelectual. Cercetarile efectuate in acest domeniu au scos in evidenta complexitatea relatiei dintre cei doi termeni. In primul rand, nu orice intarziere in dezvoltarea vorbirii este un indiciu cert al deficientei mintale, desi cea mai frecventa cauza a aparitiei intarziate a vorbirii o constituie deficienta intelectuala.

Acelasi fenomen poate fi insa provocat si de alte cauze: boli sau anumite deficiente organice, insuficienta stimulare verbala din partea anturajului, trairea unui soc afectiv etc. Mai trebuie amintit si faptul ca nu toate aspectele limbajului sunt la fel de semnificative pentru nivelul dezvoltarii intelectuale. De exemplu, intre etatea mintala si productivitatea verbala, adica numarul de cuvinte ce pot fi actualizate intr-o situatie standardizata in interval de un minut, corelatia a fost de numai 0,37.

Intre nivelul mintal si lungimea frazelor utilizate de copil s-a gasit o corelatie mai mare, iar capacitatea de discriminare a fenomenelor a prezentat o corelatie si mai mare cu nivelul mintal. In aprecierea nivelului de dezvoltare a diferitelor componente ale limbajului este necesar sa se tina seama si de faptul ca procesul de comunicare este influentat de conditiile in care se realizeaza. De exemplu, lungimea frazei unui copil nu este aceeasi in convorbirea cu un alt copil, de aceea atunci cand se examineaza nivelul de dezvoltare al limbajului sunt necesare conditii identice pentru toti subiectii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.