Literatura romana in Epoca Interbelica

Trimis la data: 2010-05-14
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 69
Nota: 9.65 / 10
Downloads: 26
Autor: Mihai Stamate
Dimensiune: 106kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In sens larg, modernismul exprima o atitudine estetica noua, opusa celei anterioare, o ruptura in traditie. In prima jumatate a secolului al XX-lea, Eugen Lovinescu a fost teoreticianul acestei noi directii literare, considerate ca o diferentiere fata de scrisul romanesc de pana la inceputul primului razboi mondial, ca un efort firesc si organic de sincronizare cu spiritul timpului si de adaptare a curentelor noi manifestare in arta.

Cursuri similare:

In afara cenaclului si revistei literare Sburatorul, initiate de criticul Eugen Lovinescu, modernismul, in formele lui radicale, a fost promovat si ca avangardism, dadaism, structuralism, constructivism, ilustrat in creatia unor tineri poeti si prozatori, grupati in jurul unor reviste, precum: Contimporanul, 75 H.P., Punct, Unu s.a.

In simultaneitate cu aceste doua directii lirice, in jurul revistei Gandirea s-a manifestat o miscare literara, cunoscuta sub denumirea de traditionalism ortodox, al carui mentor a fost Nichifor Crainic, poet si teolog, care a promovat valorile autohtone stravechi, miturile, credintele, obiceiurile dacice si medievale.

Eugen Lovinescu a sincronismului se fundamenta pe teza conform careia cultura si civilizatia se dezvolta prin imprumut si imitatie, dupa un model mai evoluat. Spiritul comun al veacului, saeculum, determina aceeasi configuratie a culturilor. Vechea teorie a formelor fara fond, incriminata de Titu

Maiorescu, se dovedise in cultura romana de dupa 1848, singura cale de dezvoltare culturala, importul de modele straine fiind in concordanta cu fondul spiritual stravechi.
Formele creasera in cele din urma fonduri culturale originale, care se dovedisera tot atat de valoroase ca cele imitate initial.

Avusese loc un proces de transformare a simularii in simulare, influentele dovedindu-si caracterul productiv in cultura romana. De la marele critic al Junimii, Eugen Lovinescu preluase doar teza autonomiei esteticului, ca o valoare realizata prin limba si fond sufletesc, inclus intr-un material etnic.

In poezia romana din secolul al XX-lea, modernismul a cunoscut mai multe infatisari, dintre care: avangardismul cu diversitatea lui de directii teoretice, gandirismul in variantele lui expresioniste si existentialiste, neomodernismul si postmodernismul.

In acest evantai de infatisari moderne ale liricii romane interbelice, cei mai importanti poeti s-au detasat din grupurile si redactiile care le consacrasera valoarea faurindu-si un destin individual, exemplar pentru anumite estetici literare, dar inconfundabil prin identitate si unitate tematica si de expresie. Creatia lor poetica are meritul de a se fi situat deasupra ideologiei estetice pe care au ilustrat-o la un moment dat, configurandu-se ca un univers distinct apartinand unui eu liric personal.

Astfel, Ion Barbu se detaseaza prin inovatie conceptuala si de expresie artistica din grupul autorilor aflati in jurul revistei moderniste Sburatorul sau al celei avangardiste Contimporanul, devenind primul matematician poet, care a creat poezie parnasiana, baladesca si ermetica. Lucian Blaga este poetul filozof, adept al teoriei esentialiste si al esteticii expresioniste, care dupa ce a impartasit directia traditionalista promovata de Nichifor Crainic, a sfarsit prin a crea o poezie neoclasica.

Tudor Arghezi, de formatie teolog, a fost in adolescenta si tinerete atras de experimentele moderniste ale lui Alexandru Macedonski, de traditionalismul ortodox de la Gandirea, pentru ca la final de viata creatoare sa imbratiseze estetica neoclasica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.