Literatura veche

Trimis la data: 2010-07-13
Materia: Filosofie
Nivel: Facultate
Pagini: 59
Nota: 5.97 / 10
Downloads: 229
Autor: Iuliana Toader
Dimensiune: 106kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1. Preliminarii
Stabilirea inceputurilor unei culturi implica intotdeauna o serie de dificultati cauzate atat de putinatatea izvoarelor, cat si de anumite controverse teoretice. Poporul roman, plamadit din romanizarea unor neamuri tracice, s-a format in primele veacuri ale erei crestine, pe ambele maluri ale Dunarii, intre Peninsula Balcanica si Carpatii nordici, intre Tisa si Nistru, in stransa legatura cu lumea apuseana. Procesul acesta, de lunga durata, ne-a gasit la raspantia a doua lumi, intre Occidentul latin si Orientul bizantin. Semne ale existentei noastre pe aceste meleaguri s-au pastrat din vremuri stravechi.

Cursuri similare:

2. Inceputurile
Inceputurile literaturii romane stau sub semnul creatiei folclorice, anonima si orala. De aici greutatea de a o plasa in timp. Abia cand ea se va fixa prin scris se poate vorbi despre o literatura cuantificabila. Din pacate, acest lucru se va intampla abia in epoca pasoptista, cand, se stie, pentru romantici, folclorul devine un factor important in definirea identitatii nationale si o fecunda sursa de inspiratie.

Cum insa la noi descoperirea folclorului se produce tarziu, abia spre mijlocul secolului al XIX-lea, nu putem vorbi de vreo inraurire directa asupra literaturii culte de pana atunci. Neconstituindu-se ca model artistic , poezia populara nu se va bucura de incredere, locul ei fiind luat de modele religioase, care, cel putin pentru perioada veche se constituie in garantii ale scrisului.

Problema stabilirii momentului cand incepe literatura romana este dificila si implica o ridicata doza de relativism. Ea a dat nastere unor controverse fara sfarsit. Pentru G. Calinescu punctul de referinta il constituie Scrisoarea lui Neacsu din Campulung, text datat 1521. Alexandru Piru se arata mai putin exact si vorbeste despre secolul al XVI-lea. Ideea o accepta Nicolae Manolescu, dar nu si Al. Rosetti, pentru care abia secolul al XVII-lea poate fi socotit un reper in constituirea literaturii noastre.

Cercetarile recente, de factura protocronista, au propus insa ca studierea literaturii romane sa inceapa din secolul al IV-lea d. Hr., cand pe teritoriul Daciei romanizate traiau oameni de cultura de talie europeana precum Ioan Casian, Ioan Maxentiu sau Dionisie Exigu. Apreciati la Stambul, Roma sau Marsilia, scriitorii straromani s-au afirmat mai ales in domeniul patristicii (literatura care apartine parintilor bisericii).

Ideea este insa respinsa transant de Eugen Negrici, pentru care o asemenea pretentie ar fi ridicola, intrucat constituie un fals grosolan, care ne-ar permite sa-l revendicam pana si pe Ovidiu, exilatul la Tomis, pentru simplul motiv ca a trait o vreme pe aceste meleaguri.

"Torna, torna, fratre!", cuvinte rostite de un soldat, cu prilejul unei expeditii militare din anul 579 si consemnate in Chronografia lui Theofan, sunt socotite intaia marturie certa despre existenta limbii romane. Dupa cum se observa cu usurinta, limba tarii era aceeasi cu latina de pretutindeni. Numai ca dupa migratiile slavilor latinitatea slabeste. Pe de alta parte, nici Imperiul Roman de Rasarit (Bizantul) nu rezista decat pana la 1453, anul cuceririi Constantinopolului de catre turci.

In legatura cu impunerea slavonei in locul latinei, exista doua ipoteze: fie ca o masura de a contrabalansa expansiunea catolicismului occidental, fie datorita influentei bulgarilor de la sudul Dunarii. Cert este ca slavona s-a bucurat in rasaritul Europei de un prestigiu similar cu acela al latinei in Europa apuseana.

Considerata o limba sacra, de cult, ea permitea putine inovatii si a fost mentinuta in biserica pana in secolul al XVIII-lea. Din acest motiv, se poate afirma ca, in linii generale, cultura romana (mai ales in etapa constituirii) are radacini latine si influente bizantine, dovedind o mare capacitate de sinteza a Orientului cu Occidentul.

3. Vechi scrieri religioase slavonesti
Slavona incepe sa patrunda la noi inca din prima jumatate a secolului al X-lea, dupa cum o dovedesc inscriptii gasite in Dobrogea si Muntenia. Cele mai vechi manuscrise care s-au pastrat (copii ale unor carti de cult) dateaza din secolul al XII-lea.

Dupa caderea Constantinopolului sub turci, unii calugari de la Muntele Athos trec in Tarile Romane, unde intemeiaza manastiri care vor deveni adevarate focare de cultura. Oaza de romanitate in mijlocul unor populatii slave si maghiare, biserica romana a primit liturghia slavona a fratilor Chiril si Metodiu, calugari care au activat la sudul Dunarii. Se poate spune ca ortodoxia ne-a unit ca neam, dar ne-a tinut in izolare fata de progresele culturii europene, prin conservatorismul ei.

Aparitia literaturii romane in limba slavona a fost pregatita de o intensa circulatie a cartilor religioase bizantine, in traducere predominant medio-bulgara. Majoritatea acestor texte se incadreaza in curentul isihast, o doctrina care predica intoarcerea la ortodoxism prin practicarea ascezei. Astfel, Grigore Tamblac, predicator in timpul domniei lui Alexandru cel Bun, scrie, in 1402, la Suceava, Viata sfantului Ioan cel Nou, care fusese martirizat de catre tatari pe la 1300, fiindca nu primise sa-si lepede credinta. In Muntenia, calugarii caligrafiaza Viata lui Nicodim de la Tismana.

Din aceeasi epoca dateaza si troparele (imnuri religioase) calugarului Filotei, intitulate Pripeale. Compuse in limba slavona, ele erau cantate la sarbatorile Maicii Domnului si la sarbatorile mai importante. Cel mai cunoscut copist si miniaturist al vremii este Gavriil Uric, de la manastirea Neamt, care activeaza in prima jumatate a secolului al XV-lea.

Aceste prime manifestari culturale, datorate calugarilor veniti de la sud de Dunare, pot fi socotite un inceput de literatura romaneasca in limba slavona sau, dupa cum le numea Nicolae Cartojan, "un suflet romanesc in forma slavona" . Ideea este sustinuta si de Mircea Scarlat, care, in Argumentul din antologia Poezie veche romaneasca, pledeaza pentru recuperarea unor texte scrise de romani in alte limbi si includerea lor in patrimoniul literaturii romane: "Este regretabil ca, mult prea des, s-a cazut in eroarea de a se considera ca poezia romana incepe o data cu Ianache Vacarescu; atunci cand acesta se nastea, insa, noi aveam poezie scrisa de trei secole si jumatate! Ma gandesc la troparele lui Filotei, desi nu este deloc exclus ca ele sa nu fi fost primele creatii poetice ale unui roman; cum insa numai manifestarile scrise pot fi analizate, ma voi referi exclusiv la ele, cu precizarea ca vechile forme cunoscute de poezie nu sunt s formele primitive ale creatiei poetice romanesti."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.