Logistica

Trimis la data: 2010-02-20
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 49
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Adina Hancu
Dimensiune: 197kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Intr-o alta lucrare [*, Dictionarul explicativ al limbii romane. Ed. Academiei, 1975], autorii definesc logistica, ca "acea stiinta a demonstratiei a carui obiect este stabilirea conditiilor corectitudinii gandirii, a formelor si a legilor generale ale rationarii corecte, conforme prin ordinea ideilor, cu organizarea logica a realitatii obiective".In sensul matematic "Prin logica matematica sau simbolica sau logistica (ca stiinta combinatorie) se intelege ramura logicii care cerceteaza operatori logici si care are ca obiect aplicarea metodelor matematice in domeniul logicii formale, in electronica, cibernetica sau lingvistica, iar prin logistica se intelege logica matematica" [*, Dictionarul de neologisme. Ed. Academiei, 1975].

Cursuri similare:

Sensul militar al notiunii de logistica este: "...totalitatea masurilor organizatorice si de aprovizionare capabile sa duca o armata la victorie in confruntarea cu dusmanul " [Korko M., Timpul - factor de optimizare a activitatii agentilor economici. Revista "Sisteme logistice", nr. 2, Bucuresti, 1991].
In lucrarea [*, Le Petit Larousse., Paris, 1974] se arata ca prin logistica se intelege "parte a artei militare care se ocupa cu aprovizionarea unei armate".Lucrarea [Cojocaru Gh., Logistica - trecut, prezent si viitor. Revista "Sisteme logistice", nr. 3-4, Bucuresti, 1991] considera ca "logistica este alcatuita din aprovizionare, transport, servicii de suport si administrare".

In aceeasi lucrare se arata ca prin logistica in sensul militar, se intelege "arta practica de deplasare a armatelor, prin care se intelege nu numai mecanismul transportului ci si activitatea statului major, pregatirea administrativa, precum si cunoasterea si culegerea de informatii ".In sens economic "logistica este stiinta coordonarii, cu cheltuieli minime de timp a elementelor active si pasive ale unei intreprinderi, in vederea imbunatatirii flexibilitatii si capacitatii sale de adaptare la modificarile perpetue ale conditiilor cadru de functionare ale pietii de desfacere.

Prin elemente active se inteleg - instalatii, oameni, masini, energie, informatii folosite, iar prin elemente pasive - fluxuri de materiale, de materii prime si energie care parcurg drumul, respectiv lantul logistic, intre diferiti agenti economici.Lantul logistic, cuprinde totalitatea unitatilor si activitatilor care se interpun intre sursele de materii prime, materiale, subansambluri si produse energetice, aprovizionate de catre un agent economic si vanzarea catre consumatorul final al produsului finit. " [Korko M., Timpul - factor de optimizare a activitatii agentilor economici. Revista "Sisteme logistice", nr. 2, Bucuresti, 1991].

Rolul unei intreprinderi antrenata intr-un lant logistic se diferentiaza in functie de felul activitatii desfasurate: "In cazul aprovizionarii, ea trebuie sa asigure o afluenta optima din punct de vedere sortimental, cantitativ si temporal a celor necesare productiei; in cazul desfacerii, ea trebuie sa asigure o distributie prompta a produselor finite care acopera intreaga piata. "

Abordarea logistica a productiei este data de organizarea aprovizionarii productiei si desfacerii in scopul realizarii unei politici de fabricatie, marketing-mixt.Organizarea logistica a productiei este data de organizarea rationala a fiecarei etape de productie, totul subordonat ideii existentei unui management logistic asigurat de conducerea intreprinderii sau compartimentele specializate.

In esenta, logistica unei intreprinderi poate fi definita ca ansamblul de resurse materiale, si umane, respectiv de activitati specifice, care permit realizarea activitatilor in raport cu strategia aleasa si conditiile celui mai favorabil raport calitate/pret (sau altfel spus, logistica reprezinta capacitatea de organizare si realizare a fluxurilor de persoane sau de marfuri pentru a obtine ceea ce se doreste intr-un timp si spatiu optime cu costuri minime).Asociatia Franceza pentru logistica defineste logistica marfurilor ca fiind o activitate ce are drept scop punerea la dispozitie cu cel mai scazut cost a unei cantitati dintr-un produs la locul si la momentul unde exista o cerere.

In particular, Logistica Firmei este, in viziunea statutului ARILOG (Asociatia Romano-Italiana de Logistica si Management)1): "totalitatea activitatilor organizatorice, de gestiune si strategice care coexista in cadrul companiilor, fluxul de materiale (si de informatii adiacente) de la originea lor, prin intermediul furnizorilor si pana la livrarea produselor finite catre clienti precum si service-ul post-vanzare".

Logistica Firmei presupune, prin urmare, atat domeniul Gestiunii Materialelor (aprovizionare, gestiunea stocurilor de materiale, programarea productiei), cat si domeniul Distributiei Fizice (gestiunea produselor, a depozitelor si a transporturilor, livrarile la punctele de vanzare) dar si domeniul Serviciilor pentru Clienti. Alaturi de aceste aspecte, mai apar ca argumente de interes logistic: mediul extern societatii, adica infrastructurile, viabilitatea acesteia, conditiile socio-politice care ar putea favoriza dar si impiedica libera circulatie a marfurilor si/sau a persoanelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.