Logistica amonte - de aprovizionare

Trimis la data: 2010-06-24
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 34
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Paula_I
Dimensiune: 120kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Logistica amonte se refera in principal la activitatea de aprovizionare care regrupeaza ansamblul operatiunilor care au ca scop punerea la dispozitia intreprinderii a produselor si / sau serviciilor pe care trebuie sa le procure din exterior, in vederea realizarii obiectivelor sale fundamentale. In esenta, activitatea de aprovizionare include cumpararea resurselor materiale (materii prime, materiale, combustibili, energie, apa, piese de schimb, servicii) si gestionarea stocurilor. Functia de achizitie, avuta in vedere astazi foarte mult, datorita impactului sau financiar asupra cifrei de afaceri a intreprinderii este in curs de a-si castiga titlurile de noblete. In numeroase intreprinderi directorii de achizitii fac parte din ramura ierarhica cea mai elevata si participa la Comitetul Director.
Se observa ca reducerea cu 1% a cheltuielilor de aprovizionare are acelasi efect asupra profitului firmei ca si o crestere a vanzarilor cu 10%. In conditiile economice actuale cand se manifesta o supraproductie de bunuri pe piata, ce determina o concurenta puternica, cresterea vanzarilor unei firme cu 10% este un obiectiv greu de atins, pe cand reducerea cheltuielilor de aprovizionare cu 1% este un obiectiv mai usor de realizat. De aici rezulta importanta strategica a activitatii de aprovizionare in cadrul firmei si implicatiile sale asupra performantei generale a firmei.

Pe parcursul ultimilor doua decenii de tranzitie s-a trecut progresiv de la o economie de productie la una de piata (in economia de productie pretul de vanzare al unui produs este dat suma costurilor intreprinderii la care se adauga o marja de beneficiu; in economia de piata pretul de vanzare este dictat de legea cerere - oferta, pretul de revenire cel mai scazut devenind un obiectiv fundamental de atins). In economia de piata oferta este adesea superioara cererii si nu este suficient sa produci pentru a vinde, nici chiar sa stii sa vinzi pentru a reusi: succesul intreprinderii depinde de capacitatea sa de a-si adapta oferta la cerere si prin stapanirea conditiilor sale interne de exploatare.

Aceasta presupune o organizare interna de compartimente deschise, chiar daca organizatiile traditionale cauta obiectiv optimizarea activitatii fiecarei functii a intreprinderii in locul optimizarii interactiunilor acestor functii intre ele. Astfel, achizitia a devenit un proces complex cu caracter colectiv. Cascada de perscriptii si constrangeri care apar in achizitii este data de ansamblul format din personae cu functii diferite, raportate la un moment dat pentru achizitionarea unui bun - este ceea ce anglosaxonii numesc "centru de cumparare".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.