Logistica in comert

Trimis la data: 2010-08-27
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 9.36 / 10
Downloads: 22
Autor: Rodica Rentea
Dimensiune: 36kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Descoperita ca activitate practica inca in cele mai vechi timpuri si preluata ulterior de catre economia moderna, logistica poate fi privita ca un ansamblu de elemente prin care se asigura suportul material si operational pentru buna desfasurare a oricarei activitati umane. Din punct de vedere etimologic termenul provine din cuvantul grecesc "logisteo" care are semnificatia de "a administra". In Roma antica prin "logiste" se intelegea intendentul sau administratorul care avea sarcina de a asigura armatei toate resursele materiale si elementele necesare ducerii unui razboi.

Cursuri similare:

Domeniul militar este acela care a dat acestui termen o semnificatie practica, pentru a caracteriza acele activitati prin care se combina doi factori esentiali pentru gestiunea fluxurilor necesare manevrelor militare: spatiul si timpul. Pentru militari logistica inglobeaza ansamblul de mijloace si activitati care permit punerea in practica a planurilor militare strategice si tactice. Astfel strategia militara decide locul si modul de actiune, iar logistica are menirea de a asigura deplasa echipamentul de lupta si trupele si in locul respectiv.

Desi intre logistica si razboaie exista o legatura stransa, putem afirma ca logistica ca activitate in sine a existat inainte de derularea primelor razboaie. Filozoful Paul Virilio era de parere ca logistica poate fi considerata un element care a favorizat aparitia primelor conflicte militare, prin faptul ca ea asigura libertatea de miscare, inteleasa nu ca o activitate de agrement, ci ca o necesitate si o aptitudine.

Marii conducatori de osti ai istoriei s-au folosit de logistica pentru a asigura reusita campaniilor militare ale acestora:
- Alexandru Macedon in campania sa de cucerire a Asiei a gandit un sistem de deplasare a ostilor si de organizare a unor depozite de alimente si furaje;
- Iulius Cezar a inteles importanta activitatii logistice pentru campaniile sale militare, astfel ca a creat o functie speciala "logiste" conferita unui ofiter, care avea sarcina de a asigura deplasarea legiunilor sale, de a organiza taberele si de a asigura hrana si alte resurse necesare ducerii razboiului.

Studiile legate de logistica militara evidentiaza trei tipuri principale aparute in evolutia acesteia, incepand cu secolul al XVIII-lea:
- un prim tip este legat de armata statica, in care aprovizionarea se facea din magazine pe baza de comanda;
- a doilea tip corespunde campaniilor de cotropire si armatelor foarte mobile, care cauta sa obtina din teritoriile invadate resursele necesare aprovizionarii armatei (vezi campaniile Napoleoniene);
- al treilea tip a aparut dupa 1870 si se bazeaza pe aprovizionarea din baze aflate in spatele frontului sau chir mai indepartate.

Dezvoltarile logisticii militare au fost preluate ulterior de catre logistica economica, aplicandu-le activitatilor de aprovizionare, de productie sau de desfacere. Activitatea logistica a firmei consta intr-o cercetare permanenta care vizeaza optimizarea mijloacelor pe care firma le are la dispozitie in vederea stapanirii si coordonarii fluxurilor de informatii, de materii prime, materiale si produse finite care patrund in firma sau pleaca din aceasta.

Studierea logisticii ca domeniu distinct in economie este de data relativ recenta. Astfel, daca primele preocupari in domeniu s-au manifestat la inceputul secolului XX, afirmarea logisticii ca domeniu de sine statator in statele unite si tarile vest europene s-a realizat deceniile 7, respectiv 8. Primele precizari privind domeniul de studiu al logisticii apar in lucrarile lui Crowell privind operatiunile de distributie fizica a produselor agricole.

Ulterior logistica este abordata din perspectiva marketingului in lucrarile lui Clark (1922). Multe lucrari din domeniul logisticii cuprindeau metode si modele economico - matematice care apartineau domeniului cercetarilor operationale, care isi gaseau aplicabilitatea pe langa activitatea logistica si in alte domenii: distributie, planificarea industriala, ordonantare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.