Logistica vamuirii marfurilor

Trimis la data: 2010-06-05
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 4.82 / 10
Downloads: 57
Autor: Rucea Bianca
Dimensiune: 27kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Vamuirea marfurilor reprezinta a activitate importanta in comertul international, cu incidente asupra alegerii unei anumite strategii logistice. Ca atare, capata o atentie speciala atat la nivel national, cat si regional (de exemplu Uniunea Europeana) sau chiar international (Organizatia Mondiala a Comertului si alte organizatii si institutii).

Cursuri similare:

Operatiunile de vamuire a marfurilor constau in indeplinirea unor formalitati la importul sau exportul lor. Tehnica vamuirii marfurilor reprezinta un ansamblu de procedee, mijloace, tehnici, metode, reglementari interne si internationale prin care se realizeaza verificarea corectitudinii intrarilor si/sau iesirilor de marfuri in si/sau din tara. In concret, acestea au in vedere intocmirea si verificarea documentelor vamale, stabilirea drepturilor vamale si incasarea acestora de catre autoritatile vamale.

Pe baza documentelor prezentate de catre declarantul marfurilor autoritatile vamale verifica marfurile prin sondaj, cantarire etc., compara situatia reala cu cea inscrisa in documente, incadrarea corecta in tariful vamal a marfurilor precizate in declaratia vamala cu scopul obtinerii liberului de vama. Tehnica vamuirii se poate limita doar la verificarea documentelor sau a mijlocului de transport sau a unitatilor de incarcatura (ambalaje colective, individuale, palete, containere etc.).

Logistica in import-export in context vamal urmareste asigurarea si realizarea unei cai rapide de deplasare, apelarea la si folosirea unor mijloace moderne de manipulare, incarcare-descarcare, verificare non-distructiva, vizeaza in principal, problematica transporturilor si se ghideaza si respecta utilizarea stricta a documentelor solicitate. Transportul, ca element determinant in aceasta logistica influenteaza eficienta operatiunilor de import-export prin cost, timp, prin folosirea unor cai si mijloace care sa sustina un cost scazut si daca se poate, simultan si un timp redus.

Deplasarea marfurilor in caz de import-export presupune fenomenul de tranzitare, ceea ce solicita cunostinte de ordin tehnic, administrativ si juridic. Trecerea frontierei depinde de alegerea regimului de import-export, de implicatiile logistice ale fiecarui regim si de controlul vamal.

In general, operatiunile de vamuire se efectueaza intr-un punct vamal, care difera ca localizare in functie de tipul de transport utilizat, respectiv:
-pentru transportul feroviar punctul vamal se poate gasi la intrarea si iesirea din tara;
-pentru transportul naval punctul vamal se gaseste in port;
-pentru transportul aerian punctul vamal se gaseste in aeroport, de obicei intr-o zona speciala;
-pentru transportul rutier punctul vamal se gaseste in interiorul tarii in diverse platforme stabilite de Directia Generala a Vamilor;
-pentru trimiterile postele exista puncte vamale in cadrul anumitor oficii postale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.