Lumina si culoare in arhitectura

Trimis la data: 2010-06-19
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 58
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Razvan Topescu
Dimensiune: 17949kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Definitia data de Le Corbusier arhitecturii include, nu intimplator, lumina ca factor determinant al organizarii spatiului.Intreaga plastica a spatiului, structura sa, depind esentialmente de prezenta luminii, de intensitatea stralucirii sale.Descifrarea discursului arhitectural inseamna si a urmari decupajele luminilor si umbrelor care progreseaza, formeaza si deformeaza, inlantuind aparentele.

Cursuri similare:

Stilpi, coloane, ferestre sau lumini contrasteaza sau se nuanteaza in modele consistente sau aproape ireale, mergind de la plasticitatea tangibila la abstractiunea grafica.In absenta luminii, materia, culoarea, forma chiar, nu ar putea prinde viata.Orice geneza implica si gestul primordial al iluminarii.Dematerializarea si transparenta, comunicarea sint preocuparile aflate in primul plan al cautarilor arhitecturii contemporane.

Civilizatia contemporana, aflata in apogeul unei a II-a revolutii industriale, este capabila sa furnizeze arhitecturii sofisticate mijloace de control si compozitie a luminii.Arhitectul poate astazi, la preturi rezonabile, sa aleaga solutii de inchidere transformabile ca pielea unui cameleon : sticla isi poate astazi schimba culoarea, poate disipa sau retine energia solara, poate lasa sa treaca anumite frecvente ale radiatiei soarelui si poate reflecta altele, poate genera imagini holografice si transmite informatii. Pot exista fatade care isi schimba culoarea de la transparent la negru, de la argintiu la roz si bleu.

Compozitia luminii, pare, prin urmare, sa nu mai depinda decit de imaginatia creatorului sau.Cit de departe sintem de realitate ,insa, atunci cind , plini de trufie, ne imaginam ca putem oferi omului un cadru de viata perfect, care sa nu mai tina seama de orizontul sau de asteptare, dar care sa poata fi , totusi, impropriabil, au demonstrat-o marile esecuri moderne si postmoderne.

Iata de ce, acest studiu al rolului luminii in arhitectura si al compozitiei plastice a luminii, va avea, ca si cel al legilor ordonarii formelor, un caracter clasicizant si scopul prim declarat de invatare a regulilor ancestrale eterne ale profesiei, care, odinioara, se numeau "taine".Independent de faptul ca un corp situat in spatiu nu este perceptibil decit scaldat in lumina, in legatura cu iluminarea, care poate fi si difuza, trebuiesc facute , mai intii, citeva observatii :

Orice lumina, prin natura ei, poseda o orientare, o intensitate, se poate spune chiar o culoare, astfel ca orice iluminare, prin actiunea sinergica a acestor calitati diferite, are un caracter particular.Calitatea iluminarii depinde de pozitia sursei fata de suprafata iluminata si de constitutia formala a acesteia.

O suprafata plana prezinta o zona , cu grade diferite de intensitate, uniform iluminata sau uniform umbrita, in functie de pozitia sursei luminoase.O suprafata curba regulata prezinta degradeuri continue de o parte si de alta a unei linii de maxima stralucire perpendiculara pe generatoarea curbei.

O suprafata oblica regulata prezinta un degradeu progresiv si continuu, pornind concentric dintr-un punct al suprafetei, punctul de intilnire al razei luminoase cu suprafata, care este punctul celei mai mari straluciri.Aceste observatii pot fi extinse la forme cu structuri mai complexe, intrucit orice forma se poate descompune in suprafete plane, curbe sau oblice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.