Macroeconomia

Trimis la data: 2010-06-01
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_I
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Studiul microeconomiei era centrat pe problematica firmei de afaceri. Comportamentul de piata al acesteia era judecat prin intermediul unor elemente precum: cererea, oferta, pretul, venitul sau profitul. Studiul macroeconomiei presupune deplasarea centrului de greutate spre economia nationala, interpretata pe baza unor concepte precum: veniturile si exprimarea lor, cresterea economica, echilibrul, inflatia si somajul, ciclicitatea economica sau rolul jucat de stat.
Prima problema de substanta in ceea ce priveste deplasarea atentiei din orizontul microeconomic in cel macroeconomic este agregarea. Sensul cel mai larg al acesteia se refera la combinarea mai multor piete intr-o rezultanta cu semnificatie macroeconomica. Daca, spre exemplu, compunerea a doua elemente precum cererea si oferta avea o relevanta aparte in studiul microeconomic, la nivelul economiei nationale compunem curba cererii agregate drept cantitatea de produs national (indiferent de forma de exprimare) solicitat intr-o economie nationala, la un volum determinat al preturilor.

Pe de alta parte curba ofertei agregate indica cantitatea de produs national oferita la fiecare nivel al preturilor. De fapt agregarea este valabila si pentru preturi, vorbind in acest context de nivelul preturilor.Orice miscare de factura macroeconomica poate fi anticipata de o maniera mai consistenta decat in sfera microeconomiei, aceasta pentru ca deplasarea din sfera economicului pur in sfera economico-sociala, astfel cum este cazul in macroeconomie, implica actiuni specifice din parte entitatilor statale cu atributiuni in domeniu.

Daca motivul fundamental in microeconomie era profitul, si toate constructiile incercau sa ajunga la maximizarea acestuia, in macroeconomie ideea fundamentala se poate descrie drept cresterea consumului. Numai satisfactia consumatorului induce intr-o natiune o stare in masura sa stabilizeze politic respectiva societate, dezideratul evident al oricarui guvernant.PNB este agregat din PIB, la care se adauga soldul operatiunilor economice cu exteriorul si anume pozitiv soldul operatiunilor subiectilor economici nationali operand in arealul international si negativ soldul operatiunilor subiectilor economici straini operand in arealul national.

PNB inregistreaza doua forme practice : nominal si real. PNB nominal se calculeaza prin evaluarea productie in preturi curente in timp ce PNB real se calculeaza in preturile constante ale unei perioade anterioare (avand in vedere ca de regula inflatia modifica baza de comparabilitate, chiar daca ne raportam la monede de referinta ale sistemului economic mondial, precum dolarul).

Metodologia de calcul a macroindicatorilor presupune ca acestia au relevanta cu cat mai multe dintre operatiunile economice ce se desfasoara in interiorul unei economii sa fie inregistrate legal. Daca o parte din activitati sunt desfasurate pe o piata paralela (neagra, subterana, etc.) atunci reflectarea economica a realitatii este deformata. Nici cele mai dezvoltate tari ale lumii nu scapa de acest flagel, care insa, trebuie spus ca se manifesta cu predilectie in economiile in curs de dezvoltare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.