Management financiar

Trimis la data: 2010-11-11 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 25 Nota: / 10 Downloads: 25
Autor: Oana Banu Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Managementul este unul din factorii esentiali care explica de ce o tara este bogata sau saraca. Menagementul este o arta sI nu una oarecare, ci arta artelor pentru ca pune in valoare talentele oamenilor. Din cele doua definitii rezulta ca managementul are un pronuntat caracter uman. Conducerea inseamna o retea de oameni care lucreaza impreuna pentru a atinge obiectivele urmarite de catre firme, fiecare structura a firmei isi organizeaza sI conduce propriile afaceri cu singurul amendament ca trebuie sa-si justifice rezultatele in fata conducerii companiei din care face parte.

Conditii noi in care se desfasoara managementul firmelor din Romania:
1. Trebuie sa faca fata unui efort considerabil de adaptare la conditiile pietei. Acest efort de adaptare ridica probleme cu totul noi, complexe, greu de solutionat;

2. Toate aspectele de management din cadrul firmei duca la 2 raspunsuri foarte clare:
• ce anume trebuie sa faca firma pentru a fi profitabila, competitiva ? acest raspuns ne venind din interiorul firmei, el trebuind cautat in afara.
• cum sa faca ceea ce trebuie sa faca ? acest raspuns vine din interior.

3. Activitatea se desfasoara intr-un pronuntat caracter de incertitudine sI riscuri. Aceasta stare de lucruri deriva din faptul ca firmele nu-si mai pot programa activitatea in conditiile de certitudine pentru ca activitatea e influentata de o multime de factori greu de stapanit. A"n acest context rezulta 2 concluzii:
• planificarea in cadrul firmei e in toate cazurile un compromis intre necesitatile sI posibilitatile de cunoastere;
• aceasta lipsa de certitudine din programe, din planuri permanent suplinita de cercetari, de studii.

4. Largirea, amplificarea factorilor generatori de stocuri, deci stocurile pe toate palierele activitatii, stocuri care presupun imobilizari de fonduri costuri mari cu dobanzi sI alte consecinte si ca trebuie sa fie o preocupare permanenta a managementului pentru contracararea factorilor generatori de stocuri.

5. Asistam la un nou comportament al oamenilor - performantele managerilor se masoara prin gradul de punere in valoare a performantelor omului.
6. Marginalitatea cercetarii stintifice - managementul trebuie sa gaseasca resurse financiare pentru promovarea cercetarii.
7. Timpul inseamna profit sau pierdere. De asemenea, timpul nu e al producatorului, este al clientului sI al bancilor.

8. Asistam la a treia dimensiune a dezvoltarii sociale:
• dezvoltarea informationala, care presupune o modificare rationala a comportamentului. Cunoasterea inseamna constientizare, civilizatie sI perspective sI managementul trebuie sa aiba in prim-plan procesul de adaptare a resurselor umane la acest proces calificativ esential.

9. Inca in cadrul firmelor avem un management neadaptat in intregime la cerintele pietei.
10. Restructurarea, atat globala cat sI secventiala a intregii activitatii economice. Restructurarea este trecerea de la organizarea piramidala la organizarea orizontala, la construirea de structuri plate, autonome, stimulative.
11. Globalizarea activitatii economice - economia mondiala are tendinte sa devina un stat, un sistem in care elementele sistemului se conditioneaza tot mai puternic de la o zi la alta.

Cerinte la care trebuie sa raspunda:
1. Atat firma cat sI oamenii se pot legitima sI aprecia, salariza sI stimula numai in raport cu valoarea adaugata.
2. Sa situeze ca obiective prioritare ale firmei intre alti indicatori de performanta urmaorii: productivitatea muncii, investitiilor, gradul de absortie al pietei, inovarea, valoarea adaugata, susccesul in concurenta sI gradul de eliminare a punctelor slabe ale firmei.
3. Utilizarea unor parghi sI mijloace adecvate de stimularea personalului.

Factorii care stimuleaza oamenii:
1. Atribuirea de responsabilitate ( acestei parghi I se acorda 24% din economia generala a mijloacelor de stimulare );
2. Delegarea de autoritate 16%;
3. Salariul 15%;
4. Stimularea salariatului de a-si forma o cariera 14,7%;
5. Ambitia 8,8%;
6. Crearea posibilitatii ca salariatul sa-si formeze un renume 6,7%;
7. Gradul de siguranta pe care il garanteaza firma;
8. Politica de cadru a firmei 3,6%;
9. Premierea 2%;
10. Asajarea orarului de lucru cu interesele salariatilor;
11. Utilizarea rationala a factorilor geografiei.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.