Management financiar contabil

Trimis la data: 2010-03-11
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 97
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Naescu Ioana
Dimensiune: 165kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Agentii economici isi desfasoara activitatea intr-un mediu economic caracterizat prin numeroase influente de ordin legislativ, fiscal si social. Firma este supusa actiunii unui sistem constant de factori dintre care mai impotanti apartin interactiunii cu piata financiara si structurile sale.Manifestarea functiei financiare prespune, in plan organizatoric, existenta activitatii financiare, ca un domeniu distinct si bine definit al sistemului de activitati ale intreprinzatorului. Acest domeniu este menit sa ofere intreprinzatorului mecanismul concret prin care se cunosc si se rezolva cerintele de ordin cantitativ si calitativ pe care le implica manifestarea fenomenului financiar in viata intreprinderii.

Cursuri similare:

Managerii urmaresc acelasi obiectiv strategic al maximizarii valorii intreprinderii, dar pe calea reinvestirii unei parti insemnate a profitului, a cresterii capacitatii de autofinantare care sa duca la cresterea economica, dar cu pretul reducerii lichiditatilor actionarilor, ceea ce poate provoca nemultumiri ale acestora, tendinta de a vinde actiunile, modificarea raportului intre cererea si oferta de actiuni, de unde posibilitatea scaderii cursului bursier si prin urmare, a valorii de piata a intreprinderii insasi.

- creantierii sau creditorii intreprinderii isi asuma riscuri pentru care pretind o remuneratie a capitalului lor. Remunerarea creantierilor nu tine seama insa de rezultatele activitatii intreprinderii: dobanda la imprumut trebuie platita indiferent ca intreprinzatorii au profit sau nu. Tinand seama si de necesitatea rambursarii capitalului la scadenta, pot rezulta cheltuieli financiare fixe mai greu sau mai usor de suportat.

Riscurile creantierilor pot fi diverse: risc de dobanda, risc de inflatie, risc de faliment al debitorilor.Creantierii urmaresc obtinerea dobanzii contractuale si recuperarea capitalului, dar o fluctuatie ascendenta a ratei dobanzii poate provoca pierderi de oportunitate pentru creantieri, care ar fi putut sa-si plaseze capitalurile cu dobanzi mai avantajoase, dupa cum o fluctuatie descendenta, poate aduce un castig suplimentar.

Variatia pretului datorata proceselor inflationiste poate genera pierderea puterii de cumparare a capitalului recuperat de creantieri sau dimpotriva, un castig de oportunitate pentru acestia.
Riscul de faliment sau riscul economic este, de departe, cel mai insemnat risc suportat de creantieri, respectiv riscul de a nu-si recupera capitalul din cauza insolvabilitatii debitorilor.
Impotriva acestui risc creditorii nu sunt protejati decat de politica lor prudenta, motiv pentru care ei solicita clauze asiguratorii in contractele incheiate.

- statul ca participant in circuitele financiare, intervine la diferite nivele prin politica fiscala si oferta de capital, influentand comportamentul celorlalti participanti.Interventia statului prin fiscalitate presupune asezarea si perceperea impozitului pe profit sau a impozitului asupra operatiunilor de dezinvestire stimuland sau descurajand anumite categorii de operatiuni economice sau de agenti economici. In acelasi fel actioneaza taxa pe valoare adaugata pentru operatiuni de exploatare.

Remunerarea capitalului investit provoaca, de asemenea, efecte fiscale atat pentru intreprinderi, cat si pentru ofertantii de capital.
Prin oferta de capital statul are o influenta puternica asupra plasamentelor financiare, intervenind intr-o masura importanta in stabilirea ratei dobanzii. Anumite tipuri de operatiuni sau diversi agenti economici pot avea cond
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.