Managementul Bancii Centrale

Trimis la data: 2010-07-03
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.42 / 10
Downloads: 7
Autor: Elena Micu
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Banca Centrala detine monopolul emisiunii monetare. Ea se sprijina pe achizitia si monetizarea activelor monetare sub doua forme:
- pe de o parte, Banca Centrala, ca institut de emisiune, pune in circulatie moneda materiala (bilete si piese) fiind vorba, nu de o ecuatie monetara ci de o simpla transformare a activelor bancare;
- pe de alta parte Banca Centrala emite si gireaza moneda centrala constituita din soldurile pozitive ale bancilor si intermediarilor financiari in conturile lor de la aceasta (Banca Centrala).

Cursuri similare:

In consens cu monetaristii, emisiunea este un element al politicii monetare, bugetare si financiare a statului avand ca obiective: utilizarea deplina a fortei de munca, cresterea si stabilitatea economica.

Emisiunea de moneda are urmatoarele determinante:
a)avansurile directe catre Tezaur, ele definind sumele solicitate de deficitul bugetar aparut pe fondul unui decalaj de timp intre cheltuielile necesare si veniturile reale;
b)creantele asupra strainatatii.

In prezent, neexistand alte limite ale volumului emisiunii decat acelea stabilite de Banca Centrala, aceasta, in acord cu autoritatile publice, furnizeaza economiei volumul necesar de lichiditate. In plus, volumul bancnotelor fiind redus in totalul lichiditatii monetare, acesta va depinde, in principal de preferintele si obisnuitele agentilor economici de a-si regla platile in numerar.

In stransa legatura cu exercitarea privilegiului de emisiune, Banca Centrala devine, patrimonial, detinatoarea stocului de aur monetar si titulara rezervelor valutare ale tarii.
Banca Centrala se ocupa si de preluarea bancnotelor uzate, in vederea distrugerii lor.

Principalele elemente generale de protectie a bancnotei impotriva falsificarii sunt urmatoarele:
1.hartia;
2.filigranul;
3.firul de siguranta;
4.cernelurile (tusurile tipografice si cernelurile anticopiere);
5.elementele fluorescente;
6.desenele (ansamblul tiparit);
7.tehnica de imprimare.

Desenul si textul fiecarei valori si cupiuri in care se emite moneda sunt supuse aprobarii Consiliului de Administratie al B.N.R.. Politica de imprimare si de emisiune este exercitata de catre Consiliul de Administratie cu respectarea regulilor generale tehnice din traditia nationala si a celor asimilate din ultimele evolutii pe plan mondial in domeniu (heraldica, tehnici de imprimare si fabricatie a hartiei si a aliajelor monetare, etc.).

Odata emise, bancnotele si monedele metalice sunt puse in circulatie de catre B.N.R. printr-o retea securizata proprie pe intreg teritoriul tarii. Principalii agenti de raspandire a bancnotelor si monedelor metalice in public sunt casieriile unitatilor locale ale bancilor comerciale (sucursale, filiale, agentii), precum si Posta Romana.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.