Managementul activitatilor de productie

Trimis la data: 2010-06-09
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 40
Autor: Stanescu irina
Dimensiune: 115kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cele peste trei secole de activitate industriala au demonstrat ca oricate masuri de adaptare a oamenilor la conditiile lor de munca s-ar lua prin orientare, selectie si reorientare profesionala, acestea nu sunt niciodata suficiente, deoarece capacitatea de adaptare a oamenilor la mijloacele de productie are limite biologice, antropologice si chiar social-culturale (mentalitate, aspiratii, specific national).
Odata cu abordarea umanista a conducerii industriale au aparut actiuni de adaptare a mijloacelor de productie la posibilitatile si aptitudinile oamenilor, operatie care s-a dovedit foarte dificila, deoarece veneau in contradictie logica tehnica/economica si logica unor fiinte.

Cursuri similare:

Inceputul s-a facut prin adaptarea uneltelor luandu-se in consideratie caracteristicile antropometrice. Ulterior s-a trecut la modernizarea celorlalte mijloace de productie si apoi a ambiantei locului de munca, respectandu-se cerintele fiziologice si psihologice ale oamenilor.

A aparut astfel ergonomia, care este o stiinta interdisciplinara ce urmareste realizarea unor raporturi optime intre oameni, mijloace de munca si mediu fizic si social; ea urmareste cresterea productivitatii muncii prin crearea unor conditii bune de munca si reducere oboselii executantilor.

Abordarea ergonomica urmareste realizarea unor conditii de munca pentru oameni, cat mai confortabile, prin realizarea celor mai adecvate niveluri de temperatura, iluminat, ventilatie, zgomot, a unei ambiante coloristice adecvate, a unor unelte si masini cat mai usor de manuit si cat mai putin periculoase.

Preocuparile de ergonomie raspund necesitatii de a se ajunge la astfel de conditii de munca in care sa-si poata desfasura activitatea fara dificultate orice om normal.Ergonomia foloseste notiuni de biologie, antropometrie, psihologie, sociologie, cunostinte economice si, pentru industrie, din domeniul ingineriei si tehnologiilor specifice. Aceasta bogatie de informatii permite organizatorilor sa abordeze toate posibilitatile de realizare a celor mai confortabile conditii de munca.

3.2.3. Normarea muncii
Norma de munca reprezinta cantitatea de munca ce trebuie sa o depuna un executant care are calificarea necesara, lucreaza in ritm normal, cu intensitate normala, in conditii tehnice si organizatorice bine precizate pentru efectuarea unei operatii sau lucrari.
In norma de munca se includ actiunile utile ale executantului si intreruperile reglementate (nu se includ intreruperile nereglementate si munca neproductiva).

Normele de munca se stabilesc pentru toate categoriile de executanti si se pot exprima intr-o mare varietate de moduri.
Importanta normarii muncii este subliniata si de faptul ca face obiectul unor reglementari din legislatia muncii.
Cele mai importante criterii de clasificare a normelor de munca sunt:

1. Dupa modul de exprimare:
a)Norma de timp (NT) reprezinta timpul necesar unui executant care are calificarea necesara, lucreaza in ritm normal, cu intensitate normala, in conditii tehnice si organizatorice bine precizate pentru realizarea unei unitati de produs (de lucrare). Se exprima in (unitati de timp-om/unitati naturale, de exemplu ore-om/t, min-om/buc).

b)Norma de productie (NP) reprezinta cantitatea de produse (lucrari) ce trebuie realizata in unitatea de timp de catre un executant care are calificarea necesara, lucreaza in ritm normal, cu intensitate normala, in conditii tehnice si organizatorice bine precizate. Se exprima in unitati naturale/(om-unitati de timp), de exemplu t/om-zi, buc/om-min. Se observa ca:

c)In procesele conduse cu aparatura (instalatii complexe) in care este necesara prezenta simultana a unor executanti care exercita activitati in comun, se aplica norma de personal (Nps) sau formatia de lucru normata care reprezinta numarul de executanti avand profesii si niveluri de calificare necesare pentru un executant colectiv, care isi exercita activitatea pe baza unei norme de productie stabilita la nivelul formatiei de lucru.

d)Cand exista posturi fixe (indeosebi pentru prestari servicii) norma de munca se exprima ca sfera de atributii (SA) si zona de servire (ZS).
Sfera de atributii reprezinta ansamblul sarcinilor ce revin in mod curent unui angajat care are calificarea necesara, lucreaza in ritm normal, cu intensitate normala, in conditii tehnice si organizatorice bine precizate pentru a le indeplini in cadrul procesului de productie la care participa (de exemplu: operator la tabloul de comanda, paznic, operator la podul rulant).

Zona de servire reprezinta locul de munca delimitat prin suprafata sau inzestrarea lui in care unul sau mai multi executanti isi exercita atributiile si sarcinile de munca, de exemplu pentru un mecanic de intretinere sau o echipa de intretinere.

2. Dupa aria de aplicare:
a)Norme locale (Nl) se stabilesc pentru o singura intreprindere (sectie) in functie de conditiile tehnice si organizatorice specifice acesteia. Cazul tipic este cel al producatorului unic intr-o economie nationala.
b)Norme unificate (Nu) se stabilesc pentru anumite conditii tehnice si organizatorice si sunt obligatoriu de respectat si mentionat in contractul colectiv de munca in toate intreprinderile care au aceste conditii.

3. Dupa stadiul de aplicare:
a)Norme provizorii (Npr), care se aplica la inceputul realizarii unui produs nou sau pentru operatii (produse) realizate la intervale mari de timp. Stabilirea lor se face pe baza alegerii unor norme prin comparatie cu un produs asemanator.

b)Norme de insusire (Ni), ce reprezinta consumul de timp de munca necesar pentru realizare unei sarcini, luandu-se in consideratie stadiul de insusire a unor noi conditii de lucru de catre un executant (sunt dinamice).

c)Norme definitivate (Nd), care reprezinta consumul real necesar de munca pentru indeplinirea unei sarcini de catre un executant care are calificarea necesara, lucreaza in ritm normal, cu intensitate normala, in conditii tehnice si organizatorice bine precizate.

4. Dupa complexitate:
a)Norme unitare (pe elemente) (Ne), care se refera la o singura operatie, ele fiind rezultatul prelucrarii statistice a unui sir de masuratori.

b)Norme globale sau grupate (Ng), ce se refera la un ansamblu de miscari pentru realizarea unitatii de produs si se obtin prin insumarea normelor pe elemente, tinandu-se cont si de alte aspecte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.