Managementul administratiei

Trimis la data: 2010-07-27
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 76
Nota: 9.57 / 10
Downloads: 23
Autor: Corina Danciu
Dimensiune: 544kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Managementul public ca domeniu distinct al stiintei managementului
a aparut in deceniul al optulea al secolului trecut, in principal ca urmare a situatiei critice in care s-au aflat sistemele administrative din majoritatea statelor dezvoltate. Deficientele majore ale acestor sisteme au creat disfunctionalitati devenite cronice care, in timp, au exercitat o presiune puternica, greu de suportat de catre cetatenii tarilor respective si au alimentat efectele unei crize in domeniul administratiei.

Cursuri similare:

A fost necesara aparitia unei astfel de situatii, pentru ca liderii statelor dezvoltate sa traga un semnal de alarma asupra pericolului iminent in care se afla omenirea la acea vreme, daca teoriile clasice traditionale aveau sa continue sa domine modul de organizare si functionare a institutiilor, sistemelor administrative, in
general si din tarile lor, in special. A fost "o lectie a istoriei" pentru care unele state, chiar din grupa celor dezvoltate, mai "platesc" si astazi.

1.1 Necesitatea aparitiei managementului public ca domeniu
distinct al stiintei managementului.Greselile trecutului, pe de o parte si ritmul foarte lent in care au inceput in ultimii douazeci de ani ai secolului trecut schimbarile majore in procesele de management si de executie din institutiile publice si in comportamentul organizational, au efecte majore si astazi in sistemele administrative din tarile dezvoltate. De altfel, la vremea respectiva analistii

Noutati in managementul public pentru sectorul public au aratat in lucrarile lor dimensiunile crizei si implicatiile pe care aceasta le-ar putea avea pe termen mediu si lung asupra sistemului administrativ. Specialistul american Olson Mancur a publicat in SUA si Marea Britanie in 1982 lucrarile: The Rise and the Decline of Nations si The Logic of Collective Action in care a abordat direct cauzele si efectele crizei iminente declansate in sistemul administrativ american.

In aceeasi perioada si in acelasi scop, Ostrom Vincent a publicat lucrarea The
Intellectual Crisis in American Public Administration. Ecoul afirmatiilor lui
Schiller, formulate cu cateva sute de ani in urma pentru a explica metaforic
una din cauzele renasterii, respectiv: "ce e vechi si nevrednic se prabuseste,
timpurile se schimba si o viata noua infloreste din ruine" s-a dovedit la
finele secolului trecut un adevar, pe care liderii administratiilor din toate
tarile dezvoltate ar fi trebuit sa-l cunoasca.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.