Managementul calitatii 2

Trimis la data: 2010-07-09
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 35
Nota: 9.46 / 10
Downloads: 4
Autor: Ramon Udrie
Dimensiune: 63kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1. I nspectia calitatii - a aparut la inceputul sec XX, cand incep sa se impuna intreprinderi producatoare de bunuri si apare diviziunea muncii prin separarea celor care executau de cei care controlau.Accentul era pus pe verificarea produsului finit, produsele necorespunzatoare fiind separate de cele conforme cu documentatie tehnologica la finalul fluxului tehnologic. Nu se verifica productia pe flux, ci numai la final, de aceea inspectia avea un rol pasiv care se limita numai la depistare rebuturilor finale.

Cursuri similare:

Conceptul cheie al acestei etape era cresterea randamentului si diviziunea muncii. Metoda de lucru consta in supravegherea calitatii produselor la finalul fluxului tehnologic.Gradul de implicare al personalului era foarte redus, deoarece numai sefii de echipa si inspectorii de calitate erau interesati in directia calitatii.

2. Controlul calitatii prin metode statistice
Accentul se pune deja pe controlul fluxului tehnologic si nu numai pe produsul final, incercand sa se identifice cauzele aparitiei defectelor.
Conceptul cheie promovat in aceasta etapa, A© nivel de calitate acceptabilA©, AQL - adica se acceptau la receptie loturile de marfuri cu un anumit procent de exemplare defecte in functie de importanta caracteristicilor de calitate afectate (critice, principale, secundare sau minore). Scopul acestui control era acela de reglare a procesului tehnologic in vederea imbunatatirii nivelului calitativ al produselor finite.Gradul de implicare al personalului este redus, limitat doar la controlorii tehnici, ingineri si maistri.

3. Asigurarea calitatii
Conceptul cheie promovat este prevenirea defectelor si oferirea increderii atat in interiorulorganizatiei catsi din partea clientilor.
Metodele de lucru sunt cuprinse intr-un system de conducere care vizeaza coordonarea tuturor activitatilor pe baza unor proceduri pentru fiecare compartiment in parte, incepand de la proiectare, planificare, aprovizionare, productie si pana la vanzare, distributie si exploatare de catre consummator.
Gradul de implicare este deja ridicat, fiind generalizat la toti angajatii organizatiei sub deviza A©calitatea este problema tuturor si a fiecaruia A© .

4. Sistemul de management al calitatii
Conceptele cheie sunt abordarea procesuala a activitatilor si tinerea sub control a intregii organizatii in domeniul calitatii.
Metodele si procedeele de lucru se exprima prin conceptual PEVA a lui Deming, A©planifica - executa - verifica - actioneaza A© .
Gradul de implicare este total, luandu-se in calcul si implicarea pentru calitate a colaboratorilor din exteriorulorganizatiei, din avalsi din amonte.

5. Managementul calitatii totale
Este definit in standardele ISO astfel: ' un sistem centrat pe calitate, bazat pe participarea tuturor membrilor sai, prin care se urmareste asigurarea succesului pe termen lung prin satisfacerea clientului si obtinerea de avantaje pentru toti membrii organizatiei si pentru societate.'

Conceptele cheie (TQM) sunt : 'excelenta', 'depasirea asteptarilor clientilor', '0 defecte'.Metodele si procedeele de lucru sunt instruirea si motivarea angajatilor, stabilirea de indicatori masurabili si folosirea unor metode noi de implementare a calitatii.
Gradul de implicare al angajatilor este total dar in primul rand a managerului la varf si deasemenea implicarea colaboratorilor in aval si in amonte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.