Managementul calitatii II

Trimis la data: 2010-08-22
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 63
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Doina Mugur
Dimensiune: 73kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Economia de piata este un sistem economic concretizat prin cinci trasaturi caracteristice care se refera la : scop , componente , mijloace , mecanism si suport economic .Pentru a putea prezenta si intelege trasaturilor caracteristice ale economiei de piata , este necesar a defini notiunea de " agent economic " .Prin agent economic intelegem o organizatie care urmareste obtinerea de profit , utilizand predominant mijloacele economice cunoscute si a carei supravietuire si dezvoltare sunt conditionate de obtinerea profitului .

Cursuri similare:

Scopul urmarit de catre agentii economici este maximizarea profitului ( castigului ).Componentele de baza ale economiei de piata sunt repre-zentate de agentii economici , in principal intreprinderile .Mijloacele sunt reprezentate de managementul si functiona-rea agentilor economici , care se realizeaza folosind preponderent parghii economice de tipul pret , salariu , credit , dobanda , investitie, dividende , etc .

Mecanismul este componenta care stabileste ca , in ansam-blul dirijarii si functionarii economiei nationale , rolul decisiv il are piata .Suportul economic al economiei de piata il constituie proprie-tatea privata .Intrunirea concomitenta a celor cinci trasaturi caracteristice este obligatorie pentru a poseda o veritabila economie de piata .Managementul este stiinta " de a planifica , dirija si controla efortul uman in asa fel incat sa se atinga obiectivele prestabilite cu anumite politici acceptate " .

A . Rolul si functiile intreprinderii in economia de piata
Caracteristic economiei de piata este situarea intreprinderilor , a firmelor , in general , in prim - planul activitatii economice , pornind de la premisa ca , daca acestea sunt rentabile , toti cei implicati sunt afectati pozitiv , inclusiv economia nationala .Pentru a fi eficienta , o economie nationala trebuie sa cuprinda si sa se bazeze pe intreprinderi rentabile , competitive .

Prin intreprindere sau firma intelegem un grup de persoane , organizate potrivit unor cerinte juridice , economice , tehnologice , administrative etc. , care concep si desfasoara un complex de procese de munca , folosind cel mai adesea si anumite mijloace de munca , concretizate prin obtinerea de produse si asigurarea de servicii , in vederea obtinerii unui venit net sau profit , de regula , cat mai mare . Orice intreprindere poate fi considerata ca o combinatie de resurse tehnice , comerciale , financiare si umane ; toate aceste resurse jucand un rol bine definit in costurile de productie .

Unul din cele mai importante elemente ale acestei ecuatii il reprezinta managementul resurselor umane .Firmele devin mai competitive protejandu-si salariatii in fata accidentelor , imbolnavirilor profesionale si / sau incidentelor tehnice .Accidentele de munca si imbolnavirile profesionale sunt :
- costisitoare din punct de vedere al urmarilor economico-soci-ale si al cheltuielilor financiare , originate de tratamentul medical si de recuperare al victimelor , de plata despagubirilor si al eventualelor penalitati , de luarea masurilor pentru evitarea unor evenimente similare etc. ;
- un semn al slabului management al resurselor ;
- o disfunctie serioasa a procesului de productie .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.