Managementul calitatii in proiectele de constructii

Trimis la data: 2010-06-06
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Marcel_M
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Problema calitatii lucrarilor de constructii are o deosebita importanta deoarece, spre deosebire de alte activitati ale productiei materiale aici nu se admit abateri de la calitate in privinta rezistentei, stabilitatii, durabilitatii, sigurantei in exploatare.
Responsabilitatile privind asigurarea calitatii nu se rezuma doar la nivelul constructorului sau al beneficiarului, ele au devenit o problema nationala si, in ultimul timp, europeana sau chiar mondiala. Sunt analizate implicatiile factorilor ce contribuie la constituirea si mentinerea calitatii obiectelor de constructii, precum si obligatiile ce revin acestora prin legislatia in vigoare.
Activitatea de constructii este recunoscuta ca una dintre cele mai vechi preocupari ale omului si se materializeaza in medii construite in care se desfasoara intregul sistem de activitati si preocupari umane (productive, sociale, culturale etc.). Deci, mediul construit influenteaza totalitatea activitatilor materiale si spirituale, fapt ce a condus, inca din antichitate, la impunerea garantiei calitatii productiei de constructii.
Astfel, "codul lui Hammurabi", 1700 i. Hr. facea constructorul raspunzator de calitatea si rezistenta operei sale prin precizarea: "daca se prabuseste casa (constructia) si omoara locatarii mesterul constructor va fi ucis".

Legiferarea si organizarea asigurarii calitatii constructiilor in tara noastra este prezenta, mai intai in "Memoriul despre lucrarile savarsite de Departamentul Lucrarilor Publice" publicat la Iasi in 1856 prin care era creata "Politia asupra zidirilor private" care solicita ca:
- "toti lucratorii de zidiri, sa nu fie ingaduiti a lucra pana ... nu-si capata atestatul Departamentului doveditoriu gradului de cunoastere ce au";
- "in viitor toate cladirile sa nu se mai zideasca decat cu caramida pe lat, iar acelea facute cu caramida pe muchie sa se prefaca" etc.

Calitatea constructiilor trebuie sa fie abordata complex, stiintific, deoarece implicatiile noncalitatii sunt mult mai mari fata de marea majoritate a celorlalte produse. Constructiile, ca produse ale activitatii umane prezinta urmatoarele particularitati:
- consuma un capital foarte mare;
- sunt supuse unui numar mare de factori aleatori, imprevizibili, ca urmare a duratei mari de viata;
- trebuie sa satisfaca necesitatile a doua, trei generatii ceea ce face dificila standardizarea si prelungeste perioada de acumulare a experientei necesara perfectionarii produselor;

lucrari cu caracter artizanal la care calitatea este data de calificarea si indemanarea executantului;
- este dificil de apreciat un raport optim intre cresterea costului executiei pentru imbunatatiri calitative si reducerea pe aceasta cale a costului exploatarii;
- nu se admit defecte sau rebuturi (in special legate de stabilitate, rezistenta, durabilitate si siguranta in exploatare) etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.