Managementul calitatii serviciilor sociale si de sanatate

Trimis la data: 2010-10-11
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 102
Nota: 9.74 / 10
Downloads: 0
Autor: Nora Munteanu
Dimensiune: 164kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Gandirea manageriala isi are originile inca din perioadele in care oamenii si-au stabilit obiective de indeplinit si resurse pentru atingerea acestor obiective. Gradul de complexitate a evoluat in timp, de la formele primitive pana la cele mai evoluate. Extinderea pe scara larga a managementului a avut loc in secolul XX, odata cu dezvoltarea semnificativa a informaticii si ciberneticii.
Managementul clasic este reprezentativ pentru perioada capitalista moderna. Pionierii managementului clasic au fost H. Fayol (1841-1925) si respectiv F. W. Taylor (1856-1915).

Cursuri similare:

Complexitatea viziunii lui H. Fayol si realitatea rationamentelor sale conduc la concluzia potrivit careia aceste principii au caracter general valabil, cu implicatii pozitive deosebite asupra problemelor manageriale. Spre deosebire de H. Fayol, inginerul mecanic american F. W. Taylor a analizat problematica conducerii activitatilor la nivelul microeconomic, respectiv in zona atelierelor de productie, cu scopul cresterii eficientei muncii si al diminuarii pierderilor.
In lucrarea sa "The Principales of Scientific Management" a fost definita notiunea de management sub forma orientarii afacerilor in baza unor standarde intemeiate prin observatii, experimente si rationamente sistematice.

Conceptia lui F. W. Taylor porneste de la "task management", adica de la managementul operatiunilor efectuate de catre fiecare muncitor apartinand unei organizatii, unei firme. Acesta a sesizat relatiile dintre manageri si executanti, unele ostilitati existente care impun separarea activitatilor de productie de activitatile administrative in scopul cresterii productivitatii muncii.
In acest context, principiile de baza ale managementului se refera la:
a. necesitatea elaborarii variantelor optime de realizare a operatiunilor de lucru;

b. selectia stiintifica a personalului in raport cu sarcinile de lucru incredintate;c. asigurarea cooperarii intre manageri si personalul de executie;d. impunerea responsabilitatii specifice actiunilor realizate de catre manageri si executanti, cu evidentierea atributiunilor deosebite ale managerilor. Efectele aplicarii propriu-zise ale principiilor manageriale stabilite de F. W. Taylor au fost dublarea productivitatii muncii in domeniile de aplicare si avantaje semnificative in raport cu rezultatele firmelor straine din acelasi domeniu de activitate pe perioada 1910-1960.

Discipolii lui F. W. Taylor, Frank Gilbreth (1868-1924) si Lillian Gilbreth (1878-1972), pornind de la normele de timp pe operatiuni tehnologice stabilite in atelierele de productie, au transformat aceste rezultate in aplicatii practice.Studiul muncii a continuat cu analizele de specialitate efectuate de Maynard, Lowry, Schwab si Stegemerten, care au vizat timpii de munca pe elementele de baza ale fiecarei miscari, pe durata lucrului, adica realizarea sistemului de normare a muncii M.T.M. (Methods Time Measurement).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.