Managementul deseurilor biologice

Trimis la data: 2009-09-14
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 41
Nota: 9.73 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina Margaret
Dimensiune: 669kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cadrul general al strategiei gospodaririi deseurilor menajere il constituie Strategia Protectiei Mediului bazata pe Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila. Solutia problemei depozitarii si procesarii ecologice a deseurilor menajere are o prioritate absoluta in dezvoltarea durabila a teritoriului, fiind totodata o conditie pentru intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. In Romania, majoritatea depozitelor de deseuri urbane dateaza din anii saizeci si sunt supraincarcate. Pentru depozitele vechi nu exista proiecte si masuri de remediere a poluarii. Pe langa deseurile menajere, stradale, comerciale, in depozitele de deseuri urbane sunt introduse si deseuri industriale periculoase.

Cursuri similare:

Deseurile polueaza aerul, apa si solul, degradeaza peisajele pe suprafete intinse, antreneaza costuri ridicate pentru depozitarea lor si uzine pentru incinerarea rezidurilor.Rampa de deseuri urbane poate fi definita dupa felul in care este realizata si administrata depunerea deseurilor. In Uniunea Europeana exista diferente mari cu privire la procedeul de depunere a deseurilor:depunerea necontrolata - situatie in care deseurile sunt aruncate in rampa si cantitatea, compozitia si calitatea deseului nu poate fi controlata.

Aici pot fi amintite rampele mici si inguste care nu au sisteme de control si management al emisiilor poluante (hidrocarburi, dioxid de carbon, monoxid de carbon, metan). In cazul gropilor necontrolate de deseuri, producerea lixiviantilor reprezinta o problema majora care poate fi solutionata numai prin implementarea unor instalatii foarte costisitoare de captare si epurare a lichidelor formate in masa deseurilor. Lixiviantii se refera la lichidele care se produc atat ca urmare a activitatii biochimice din interiorul deseurilor, cat si ca urmare a apei de ploaie care se infiltreaza in masa deseurilor, preluand si transportand spre panza freatica, substantele poluante continute de acestea.

depunerea controlata - situatie in care deseurile sunt monitorizate, compactate si acoperite. Depozitarea controlata, in conditiile stipulate de HG 162/2002 reprezinta o modalitate foarte costisitoare de eliminare a deseurilor. Astfel, constructia si operarea corecta a depozitelor de deseuri vor conduce la cresterea costurilor serviciilor de colectare si depozitare oferite populatiei si agentilor economici. Din experienta altor state s-a constatat ca una din modalitatile de reducere a cantitatilor de deseuri generate este inlocuirea taxelor fixe cu taxele pe unitatea de volum sau masa.

Aceasta masura va stimula recuperarea de la populatie a materialelor reciclabile, fiind sesizabila o tendinta de reducere a cantitatilor de deseuri depozitate. Deseurile depozitate in astfel de rampe urmeaza sa fie valorificate sub forma de energie, ca urmare a incinerarii.
Incinerarea deseurilor nu reprezinta inca o practica obisnuita pentru eliminarea deseurilor in Romania. Desi ponderea partii organice este ridicata, din cauza continutului ridicat de apa, puterea calorica a deseurilor este scazuta.

Acest lucru face ca procesul de incinerare cu recuperare de energie sa fie ineficient. Deseurile sunt arse in cuptoare speciale ce functioneaza in conditii determinate de temperatura, de retinere a gazelor si de purificare a fumului. Incinerarea deseurilor poate avea ca rezultat:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.