Managementul echilibrului financiar

Trimis la data: 2010-10-10
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: DenisaSimona_S
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In forma cea mai simpla, echilibrul financiar poate fi inteles ca exprimand starea de egalitate si corelatiile dintre posibilitatea (sursele) de formare ale resurselor financiare si necesarul de resurse financiare pentru desfasurarea ciclurilor de exploatare, finantare si investitional. Daca ne gandim la utilizarea capitalurilor, echilibrul financiar poate fi definit ca fiind egalitatea intre capitalurile avansate in circuit si capitalurile apte de a fi rambursate. Pentru managementul echilibrului financiar s-au conturat doua mari grupe de metode:

Cursuri similare:

Bilantul contabil reglementat nu realizeaza o structurare perfecta din punctul de vedere al lichiditatii activelor, respectiv al exigibilitatii datoriilor si capitalurilor proprii. Ca urmare, in managementul echilibrului financiar apare necesitatea elaborarii bilantului financiar. Pe baza acestuia, profesionistii incearca, in primul rand, structurarea elementelor de activ in ordinea descrescatoare a lichiditatii, si a elementelor de datorii si capitaluri proprii in ordine descrescatoare a gradului de exigibilitate, luand in considerare si informatiile din anexele la bilantul contabil.

Un aspect esential pe care managementul financiar trebuie sa il aiba in vedere in abordarea financiara a bilantului contabil (tabelul 4.1.1) vizeaza respectarea unor reguli de evaluare si retratare. Partile bilantului financiar reflecta echilibrul financiar pe termen scurt sau pe termen lung. Pentru a se asigura o stare de echilibru perfect ar trebui ca activele si pasivele sa fie perfect corelate din punct de vedere al maturitatilor, respectiv:

active cu lichiditate peste un an = pasive cu exigibilitate peste un an; active cu lichiditate sub un an (cu exceptia celor de trezorerie) = pasive cu exigibilitate sub un an (cu exceptia celor de trezorerie); active de trezorerie = pasive de trezorerie. O astfel de gestiune ar presupune ca toate scadentele platilor si incasarilor sa fie perfect corelate, respectiv sa se poata asigura zilnic un echilibru perfect intre incasari si plati. In practica, aceasta situatie este, in general, imposibil de atins. Prin analiza pe baza bilantului financiar, managementul activitatii financiar-contabile isi propune, inainte de toate, evidentierea acestei stari de echilibru (tabelul 4.2).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.