Managementul institutiilor publice

Trimis la data: 2009-08-13
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Madalina_O
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Institutiile publice reprezinta ansamblul structurilor organizate, create in societate pentru gestionarea afacerilor publice. Prin intermediul lor se reprezinta Statul.O institutie publica "vinde" bunuri si servicii care asigura facilitati precum: servicii de telecomunicatii, electricitate, aprovizionarea cu gaze si apa, transport (cai ferate, aeriene, navale), transportul public urban, servicii financiare (banci, companii de asigurare). Obiectivul unei institutii publice este servirea interesului public. Sunt situatii in care initiativa particulara nu poate acoperi cerintele societatii si de aceea sunt necesare institutii specifice."

Cursuri similare:

Institutiile private sunt personae juridice de drept privat,prin intermediul carora se urmaresc desfasurarea de activitati pentru satisfacerea unor interese personale sau collective.
Totusi,putem realiza ca ambele tipuri de institutii,sunt personae juridice,definite ca "un subiect de drept constand intr-o colectivitate de oameni care are o structura organizatorica determinate si un patrimoniu propriu,distinct si care urmareste realizarea unui scop licit;

indeplinind aceste conditii,colectivitatea participa la circuitul civil in nume propriu,ca o unitate,si isi angajeaza o raspundere proprie; ea nu este o suma aritmetica de indivizi ci o entitate calitativ deosebita,un subiect de drept unic,distinct de individualitatea fiecarui membru al colectivului alcatuitor."
Prima categorie apartine persoanelor de drept public,iar a doua celor de drept privat,desi,acestea din urma pot avea si un character mixt,ele pot avea elemente de organizare si subordonare specifica dreptului public.

Serviciile publice pot asigura servicii precum aprovizionarea cu apa, electricitate, gaz, telecomunicatii, considerate esentiale pentru economie, in ansamblu. " In statul modern multitudinea nevoilor sociale este asa de mare incat administratia publica recurge la autorizarea anumitor personae private sa presteze servicii de interes general sau public.Deci,nu exista o limitare stricta care sa spuna ca persoanele juridice private nu pot presta servicii publice daca au posibilitatea de a o face.

Evaluarea neconventionala este evaluarea continua a performantei unui angajat, facuta de managerul sau in cursul activitatii obisnuite. Acest tip de evaluare este ad-hoc, bazandu-se in aceeasi masura pe intuitie, si pe dovezi concrete ale rezultatelor obtinute; prin aceasta este un produs secundar al relatiei cotidiene intre manager si subordonatul sau.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.