Managementul intreprinderilor mici si mijlocii

Trimis la data: 2010-08-19
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Costi_T
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Intreprinderile mici si mijlocii se prezinta sub multe tipuri si marimi, fapt pt. care este dificila definirea si clasificarea lor. Statiile de benzina, restaurantele, magazinele sunt denumite intreprinderi mici sau mijlocii, iar firmele producatoare de automobile sunt considerate intreprinderi mari. Deseori in bruparea intreprinderilor ca fiind mari sau mici, respectiv mijlocii, intervine subiectivismul celui care face clasificarea.

Cursuri similare:

Sa aiba o cifra de afaceri anuala echivalenta cu pana la 8 mil. euro.
Intreprinderile mici si mijlocii se pot constitui in urm. domenii de activitate:- In industria prelucratoare sub forma: fabricilor de incaltaminte, fabricilor de jucarii, fabricilor pt. produse alimentare etc. In acest domeniu in tarile dezvoltate cu toate ca intreprinderile mari tind sa le umbresca pe cele mici, totusi intreprinderile mici si mijlocii sunt puternice sub aspect numeric.

- In constuctii, domeniu in care intreprinderile mici si mijlocii se pot constitui pt. constructii industriale, administrative, de locuinte etc.- In comertul cu ridicata, domeniu in care intreprinderile mici si mijlocii actioneaza ca intermediare intre productie si comertul cu amanuntul.- In comertul cu amanuntul intreprinderile mici si mijlocii actioneaza ca unitati independente sau ca lanturi de magazine. Rolul si importanta intreprinderilor mici si mijlocii decurg din anumite trasaturi care fac ca ele sa fie mai mult decat o " miniatura" a intreprinderilor mari, si anume:

a). Ofera noi locuri de munca si constituie un climat propice pt. perfectionarea angajatilor.b). Favorizeaza inovarea si flexibilitatea- Multe produse si procese tehnologice noi au fost create in intreprinderile mici si mijlocii intrucat intreprinderile mari, desi au compartimente de cercetare puternice, tind sa-si canalizeze eforturile spre imbunatatirea produselor existente, pe care sa le produca apoi in cantitati mari, obtinand avantaje generate de economia dimensionala.

Stimuleaza concurenta, adica intreprinderile mici si mijlocii au un rol activ in crearea unei economii sanatoase si competitive. Ele incurajeaza concurenta in ceea ce priveste pretul, designul produselor si eficienta. d). Ajuta la functionarea intreprinderilor mari, prin faptul ca anumite activitati pot fi mai bine realizate de catre intreprinderile mici si mijlocii. Astfel daca aceste intreprinderi ar fi instantaneu desfiintate, intreprinderile mari ar fi nevoite sa desfasoare multe activitati care nu sunt eficiente pt. ele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.