Managementul mediului

Trimis la data: 2010-03-11
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 82
Nota: 9.27 / 10
Downloads: 8
Autor: Oana Luciu
Dimensiune: 131kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
A.Conceptul de management
Toti traim sub influenta managementului. Fiecare dintre noi este influentat de actiunile unui manager aproape in fiecare zi pentru ca intram in contact cu organizatii. Toate organizatiile sunt orientate si ghidate de deciziile unuia sau a mai multor indivizi care conduc organizatia respectiva.

Cursuri similare:

1.3.1. Previziunea
In functia de previziune se prognozeaza rezultatul care se va atinge de organizatii, iar ca si activitate este cheia de bolta a managementului. Activitatile de previziune stabilesc obiectele organizatiei precum si strategiile adecvate pentru atingerea acestor obiective.

1.3.2. Organizarea
Organizarea specifica modul in care organizatia va atinge obiectivele specificate. Pentru a realiza obiectivele prevazute, o organizatie trebuie sa fie astfel conceputa si dezvoltata incat sa fie capabila sa le realizeze. Scopul functiei de organizare este acela de a crea structuri, sarcini de munca si relatii de autoritate care sa serveasca acestui scop. Organizarea transforma planurile in actiuni.

1.3.3. Conducerea oamenilor
Managerii trebuie sa conduca sau sa 'miste' organizatia in directia realizarii obiectivelor. Functia de conducere a oamenilor pune accentul pe folosirea comportamentului oamenilor din organizatie. Un bun manager trebuie sa stie sa utilizeze comportamentul uman pentru a atinge obiectele planificate. Un bun lider trebuie sa fie capabil sa inteleaga sarcinile ce revin dar sa aiba si abilitatea de a comunica si de a-i motiva pe oamenii din subordine.

1.3.4. Controlul
Controlul este necesar pentru a fi siguri ca rezultatele obtinute sunt conforme cu cele prevazute. Controlul reclama trei elemente :
- stabilirea standardelor si normelor de performanta;
- informatii care sa indice diferenta dintre performantele reale si cele stabilite de norme;
- actiuni de corectare a performantelor care nu corespund standardelor.

Este putin probabil ca invatand doar din carti sa poti deveni un bun manager. Totusi pot fi invatate anumite principii, reguli, pot fi desprinse anumite atitudini si se poate obtine o anumita pricepere cu ajutorul cartilor, care sa fie apoi aplicata alaturi de experienta personala. Nu exista un bun manager numai in practica. Cunostintele de management cumulate cu experienta practica pot duce la aparitia unui manager eficient.

B. Evolutia teoriei managementului
Cunostintele despre management provin din mai multe surse. Managerii practicieni si-au adus contributia prezentand acele lucruri pe care le-au gasit importante in activitatea lor de conducere. Oamenii de stiinta considera managementul un important fenomen social si au adus o buna parte de informatii de pe pozitia stiintelor lor. Alte profesii (ingineri, juristi, matematicieni) au adus si ei contributii majore la dezvoltarea teoriei managementului. Din toate aceste perspective de studiu ale managementului s-a cristalizat stiinta managementului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.