Managementul operatiunilor bancare

Trimis la data: 2010-07-16
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 73
Nota: 9.74 / 10
Downloads: 36
Autor: Grosu Nina
Dimensiune: 122kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In principalele tari dezvoltate sistemele bancare sunt eterogene, respectiv, cuprind o diversa tipologie de banci, dar manifesta tendinta de uniformizare in contextul procesului de globalizare financiara.Din punct de vedere al organizarii activitatii bancare si al gradului de specializare este posibila stabilirea unei distinctii intre doua tipuri de sisteme bancare:1. sisteme bancare ale Europei continentale;2. modelul american.

Cursuri similare:

Modelul bancii universale este predominant in Europa continentala. O banca universala poate fi prezentata ca o institutie care ofera o gama larga si completa de servicii financiare: acorda credite, colecteaza depozite, gestioneaza mijloacele de plata, realizeaza plasamente in titluri si participatii la capitalul intreprinderilor. Modelul bancii universale s-a impus in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, perioada in care bancherii au angajat bancile in activitati diverse si in special in operatiuni internationale.

Datorita integrarii financiare avansate, principiul bancii universale s-a raspandit cu usurinta, Germania putand fi citata pentru dezvoltarea celui mai complet si dezvoltat model de banca universala. In Franta, cele mai vechi institutii bancare, precum Credit Lyonnais, Banque Nationale de Paris si Societe Generale au fost infiintate si organizate dupa acest model.

In SUA principiile bancii universale s-au aplicat pana la reformele bancare ce au urmat crizei din anii '30. Prin cadrul legislativ introdus in 1933 (Glass-Stegal Act) s-a produs o separare functionala si geografica a activitatii bancare, iar bancile comerciale (de depozit) si-au delimitat activitatea fata de bancile de afaceri (de investitii). Mai recent, in 1993, prin Banking Act, bancilor americane li se interzice implantarea simultana de sucursale in celelalte state ale Federatiei.

Specializarea bancilor impusa prin reglementari a antrenat o importanta fragmentare a sistemului bancar american, caracterizat printr-un numar foarte mare al institutiilor si organismelor de credit (24000 in anul 1995, de 40 de ori mai mult decat nivelul inregistrat intr-o tara europeana). In acelasi an, in Germania functionau 3500 de institutii iar in Franta 600. Referitor la acest aspect, ca tendinta generala se manifesta diminuarea numarului de organisme bancare si de credit.

CONTINUTUL SI FUNCTIILE SISTEMULUI BANCAR

Activitate bancara = atragerea de depozite sau alte fonduri rambursabile de la public si acordarea de credite in cont propriu;
Sistemul bancar al economiei de piata reprezinta totalitatea bancilor care functioneaza in economie intr-o anumita perioada.
Aceste banci sunt privite ca fiind intreprinderi specializate in circulatia capitalului de imprumut si care au drept mobil al activitatii obtinerea unui profit.
Este alcatuit din doua subsisteme: sistemul bancii centrale si sistemul bancilor de credit.
Functiile sistemului bancar se impart in doua mari grupe: functii comune tuturor bancilor sau mai multor categorii de banci si functii specifice anumitor banci.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.