Managementul operatiunilor de creditare

Trimis la data: 2010-03-23
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 38
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina_C
Dimensiune: 1055kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In epoca contemporana, in tarile cu economie de piata, creditul si bancile au avut un rol determinant in desfasurarea proceselor economice, in reglarea circuitelor economice la nivel macro-economic si micro-economic, al lichiditati agentilor economici in ansamblul ei.
Primele banci au aparut prin secolul al XVI-lea in Venetia Genova si Milano. Bancile au luat o tot mai mare dezvoltare, pe masura extinderilor relatiilor de productie, contribuind la eliberarea creditului de conditiile robituale ale camatariei.
Bancile reprezinta intreprinderi particulare, societati in numar colectiv, societati anonime sau ale statului care concentreaza capitalurile disponibile din economie si le pune la dispozitia agentilor economici, inclusiv statului sub forme de credite.
In aparitia, bancilor literatura de specialitate acorda un loc important zarafului, pretuitor al monedelor si intermediar al circulatiei monetare.

Detinatori de moneda aveau in acesta un sprijin important in desfasurarea schimburilor si in dezvoltarea economica, dar detinerea si utilizarea banilor presupune si anumite riscuri. Aceste riscuri au orientat pe detinatori de capital sa incredinteze acest depozit uni intermediar, zaraful sau alte persoane, in scopul pastrari si al remunerarii sub forma de dobanda care provine de folosirea depozitului de catre intermediar ca sursa de creditare. In mod traditional acesti intermediari au fost bancile.

In epoca contemporana locul si rolul bancilor in viata economico-sociala este intrinsec legata de calitatea lor de intermediar principal in relatia economi-investitii, relatie determinanta in cresterea economica.
Locul si rolul bancilor in economie structura lor sunt determinate si de creatia monetara, factor specific al functionalitati bancilor in economie.

Legislatia din tara noastra (legea 33/1991) defineste societatile bancare ca "persoane juridice al caror obiect principal de activitate il constituie atragerea de fonduri de la persoane juridice si fizice sub forma de depozite sau titluri de valoare negociabile platibile la vedere sau la termen, si acordarea de credite."
Bancile sau afirmat initial ca institutii monetare, ca intermediari monetari a caror caracteristica esentiala este posibilitatea de a pune in circulatie creante asupra lor insasi care sporesc masa mijloacelor de plata, volumul circulatiei monetara, caracteristica semnificativa acestor intermediari este transformarea activelor monetare in moneda.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.